Merényletek, amelyek megrázták a világot + videó

A volt japán miniszterelnök, Abe Sindzó elleni merénylet híre megrázta a világot. Sajnos ez nem elszigetelt eset, a történelem során rengeteg politikust gyilkoltak vagy próbáltak meggyilkolni. Cikkünkben összegyűjtöttük a leghíresebb merényleteket.

2022. 07. 08. 15:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

John F. Kennedy amerikai elnök

John Fitzgerald Kennedyt, az Egyesült Államok harmincötödik elnökét 1963. november 22-én Dallasban lőtték le, a kórházba vezető úton pedig nem tudták megmenteni életét, elvérzett. A gyilkosság gyanúsítottját, az akkor huszonnégy éves Lee Harvey Oswaldot másfél órával az incidenst követően már le is tartóztatták. Őt aztán két nappal később érte utol a végzet: amikor a hatóságok átakarták szállítani a megyei börtönbe egy Jack Ruby nevű helyi bártulajdonos élőadásban végzett vele. A Kennedy-gyilkosságot azóta is rengeteg összeesküvés-elmélet övezi, 2017-ben Donald Trump akkori amerikai elnök ígéretéhez híven nyilvánosságra hozta a nyomozás dokumentumainak egy részét − kétezer-nyolcszázat −, azonban háromszáz még így is titkosítva maradt. Kennedy volt a negyedik amerikai elnök, akit hivatali ideje alatt gyilkoltak meg.

Ronald Reagan amerikai elnök

1981. március 31-én Ronald Reagan amerikai elnök a washingtoni Hilton Hotelban vett részt egy konferencián, ahol aztán limuzinjához haladva a tömegből egy John Hinckley nevezetű férfi hatszor is rá lőtt. Az elnököt közvetlenül egyik golyó sem találta el, azonban a hatodik lövedék az autóról visszaverődve Reagan elnökbe fúródott. A merényletet követően egyből kórházba szállították, ahol sikeresen eltávolították a golyót bal tüdejéből.

Margaret Thatcher brit kormányfő

1984. október 12-én a brit Konzervatív Párt a brighton-i Grand Hotelban tartott konferenciát, amikor az épületben bomba robbant. A detonációban öten vesztették életüket, továbbá harmincegyen megsérültek, Margaret Thatcher kormányfőnek azonban sikerült időben kimenekülnie. Az időzített robbanószerkezetet az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) paramilitáris szervezet egyik tagja, Patrick Magee helyezte el a hotelban, akit később életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek.

Olof Palme svéd miniszterelnök

1986. február 28-án Olof Palme svéd miniszterelnök és felesége Stockholm belvárosában sétáltak haza, amikor egy fegyveres hátulról lelőtte a kormányfőt, aki azonnal belehalt sérülésébe. A második lövés feleségét is megsebesítette, azonban ő túlélte a merényletet. A miniszterelnök gyakran testőrök nélkül közlekedett, így tette azon az estén is, így a merénylőt nem tudták elkapni. A támadó személyazonosságára 34 év után derült fény, azonban ekkor már nem élt az elkövető.

II. János Pál pápa

1981. május 13-án II. János Pál pápa a vatikáni Szent Péter téren haladt át hívei lelkes tömegén, amikor a kurd származású Mehmet Ali Agca négyszer rálőtt az egyházfőre. A pápa súlyosan megsebesült, az egyik lövedék a gyomrát lyukasztotta át, egy másik a szíve mellett haladt el, ennek ellenére túlélte a merényletet. Az elkövetőt 1981 júliusában életfogytiglanra ítélték, azonban II. János Pál pápa kérésére Carlo Azeglio Ciampi olasz elnök 2000 júniusában kegyelmet adott neki. − Imádkozzatok testvéremért, akinek őszintén megbocsátottam − szólt híveihez a pápa a merényletet követően.

Anvar Szadat egyiptomi elnök

1981 október 6-án Anvar Szadat egyiptomi elnök egy győzelmi parádén vett részt Kairóban, amikor az Egyiptomi Iszlám Dzsihád szélsőséges iszlamista csoport tagjai a felvonuláson résztvevő egyik harcjárműből előtörve rátámadtak. A merénylet két percig tartott, az elnökre három kézigránátot is dobtak, amiből ugyan csak egy robbant fel, az is elvétve a célt. A támadok egész tárakat lőttek ki az elnökre és kíséretére, melynek következtében Szadat és másik tíz ember azonnal életét vesztette.

Jichák Rabin izraeli miniszterelnök

Jichák Rabin izraeli miniszterelnököt 1995 november 4-én ölte meg Jigál Amir izraeli ultranacionalista, mivel ellenezte a kormányfő arab országokkal folytatott béketárgyalásait. A gyilkosságot hetek óta tartó, a békemegállapodást ellenző tüntetések előzték meg, a merénylet is éppen egy demonstráció végén történt, azonban itt Rabin és az évtizedek óta tartó arab-izraeli ellentétet lezárni kívánók gyűltek össze. A tüntetés végeztével amint a miniszterelnök beszállt volna kocsijába, Amir mögé került és két lövést adott le, az egyik hasba a másik mellkason találta Rabint. Az orvosok órákon keresztül küzdöttek az izraeli kormányfő életéért, de nem sikerült megmenteniük. 

Borítókép: John F. Kennedy amerikai elnök meggyilkolása előtt pillanatokkal (Fotó: Corbis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.