Több tízezer civil és katona esett el az ukrajnai háborúban

Hatalmas a veszteség az orosz oldalon, Putyin hadserege akár 38 ezer katonát is veszíthetett.

2022. 07. 22. 10:10
null
Avdijivka, 2022. július 20. Az ukrajnai oroszbarát szakadár Donyecki Népköztársaság milíciájának tagja egy útszakaszon õrködik a Donyecki területen fekvõ Avdijivka környékén 2022. július 20-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Alessandro Guerra Fotó: Alessandro Guerra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellentétes információk járják be a hírportálokat annak kapcsán, hogy hány katonát veszíthettek az ukránok és az oroszok az ukrajnai háborúban. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) legfrissebb becslései szerint 15 ezer orosz katona eshetett áldozatul a harcoknak és 45 ezren sebesülhettek meg. Érdekesség, hogy a brit kormány már áprilisban 15 ezerre becsülte az elhunyt orosz katonák létszámát. A kijevi vezérkar ugyanakkor még magasabb adatokat közölt:

szerdai összesítése alapján Moszkva hozzávetőlegesen több mint 38 ezer katonát veszíthetett.

A közlemény szerint az ukrán erők 221 orosz repülőgépet, 188 helikoptert, 15 hadihajót, 1700 harckocsit, 3905 páncélozott harcjárművet, 856 tüzérségi és 113 légvédelmi rendszert, valamint 250 rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg.

Azt azonban nem lehet tudni, hogy ezek az adatok – különösen az elhunytakra vonatkozók – mennyire felelnek meg a valóságnak, ugyanis Oroszországban államtitoknak minősül minden katonai haláleset, még békeidőkben is. A Kreml utoljára március 25-én adott hírt elhunyt katonái létszámáról, akkor 1351 halálos áldozatról számoltak be.

A CIA igazgatója, William Burns ugyanakkor közölte, Ukrajna is jelentős, de az oroszokénál kevesebb veszteséget szenvedhetett. A kijevi vezetés júniusban közölte, naponta száz-kétszáz ukrán katona esik el a harcokban, Moszkva pedig arról adott hírt még áprilisban, hogy addig 23 ezren vesztették életüket az ellenfél fegyveresei közül. Az orosz védelmi tárca szerdán közzétett összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta összesen 256 repülőgépet, 143 helikoptert, 1572 drónt, 356 légvédelmi rakétarendszert, 4135 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 760 rakéta-sorozatvetőt, 3166 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4410 speciális katonai járművet veszítettek.

Civilek nejlonzsákban lévő holttesteinek azonosítását végzik rendőrök és hatósági személyek a Kijev melletti Bucsában 2022. április 6-án. Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

A háború a civileket sem kíméli: az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (OHCHR) július 12-én közzétett adatai szerint 5024 polgári halálos áldozatot azonosítottak és további 6520 sebesültet.

Az elhunytak többsége férfi, és jelentős számban vannak köztük gyermekek is. A szervezet összesítése továbbá arra is rámutat, hogy a civilek esetében március volt a legsúlyosabb hónap, akkor 3046-an vesztették életüket és 2397-en sebesültek meg. Júliusban eddig 159 halálos áldozatot és 366 sebesültet jegyeztek fel.

A tényleges adatok lényegesen magasabbak lehetnek, ugyanis az információk olyan területekről érkeznek, ahol intenzív harcok folynak. Ez vonatkozik például Mariupolra, Izjumra, Liszicsanszkra, Popasznajára és Szeverodonyeckre

– figyelmeztetett az OHCHR.

Borítókép: Az ukrajnai oroszbarát szakadár Donyecki Népköztársaság milíciájának tagja egy útszakaszon őrködik a Donyecki területen fekvő Avdijivka környékén 2022. július 20-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Alessandro Guerra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.