időjárás 9°C Aurél 2023. október 5.
logo

Andrzej Duda: Moszkva megtört egy tabut

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.08.15. 18:09 2022.08.15. 18:21
Andrzej Duda: Moszkva megtört egy tabut

Az ukrajnai háborúval Moszkva megtörte a második világháború óta érvényes tabut, eddig ugyanis semmilyen nagyhatalom nem indított nyílt támadást egy másik állammal szemben – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn Varsóban a lengyel hadsereg napja alkalmából rendezett ceremónián.

Az ukrajnai háborúra az államfő a hétfői lengyel állami ünnephez kötődő, az 1919–1920-es lengyel–bolsevik háború során a lengyelek győzelmét eldöntő varsói csata 102. évfordulójáról megemlékezve tért ki.

A Varsó egyik főterén, a Pilsudski téren rendezett központi megemlékezésen beszélve Duda úgy ítélte meg: Ukrajnában

az orosz rezsim megtört egy nagy tabut, mely kemény biztonsági határt jelentett a második világháború óta.

Kifejtette: a tabu lényege, hogy semmilyen nagyhatalom nem támad meg frontálisan egy másik államot azért, hogy megfossza a szabadságától, a függetlenségétől, a területétől, hogy kétségbe vonja az adott állam és nemzet létezését.

Duda kiemelte a lengyel hadsereg korszerűsítésének fontosságát is. Az erre szánt kiadások szerinte azt szolgálják, hogy

Lengyelországnak olyan képességei legyenek, amelyektől tartanának az esetleges támadók.

A visztulai csodának is nevezett, 1920. augusztus 12–25. között vívott ütközetsorozatban Lengyelország megvédte az első világháború végén visszanyert függetlenségét, és megakadályozta az orosz kommunista forradalom Nyugatra terjedését. Az ütközetsorozat emlékére augusztus 15-ét 1992-ben lengyel állami ünnepnek nyilvánították, a lengyel hadsereg napjaként ünneplik.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök az évforduló alkalmából a Facebook közösségi honlapon azt írta: a lengyelek Varsónál megállították a bolsevikok előretörését Európában.

A lengyel ünnep alkalmából Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közösségi médiában közzétett videóüzenetében megköszönte a lengyelek segítségét az ukrajnai háború során.

Felidézte: a lengyel és az ukrán nemzet hosszú utat tett meg, és végül történelmi megegyezésre jutottak az ukránok és a lengyelek számára legfontosabb ügyben – a szabadság ügyében. Zelenszkij szerint „csak együtt védhetjük meg államainkat a jövő nemzedékek számára”.

Augusztus 15-én hagyományosan felidézik a varsói csata során a lengyeleknek nyújtott magyar segítséget is, azt a nyolcvanvagonnyi lőszerszállítmányt, amely 1920. augusztus 12-én érkezett meg. Hétfőn a varsói Lazienki királyi parkban varsóiak tömegei tekintették meg a lengyel–magyar lovasbemutatót, amelyen a budapesti Ludovika Egyetem magyar huszárjai vettek részt a lengyel államfő lovas őrségével együtt.

A rendezvény programjában kardvívó műhely, történelmi ruha- és fegyverbemutató, valamint táncház is szerepelt. A Lazienki Királyi Park Múzeuma és a varsói Waclaw Felczak Lengyel–Magyar Együttműködési Intézet szervezte műsor végén a lovas díszőrség kíséretében megkoszorúzták a lengyel és a magyar szabadságharc hőse, Bem József (Józef Bem) tábornok Lazienkiben álló emlékművét.
 

Borítókép: Andrzej Duda lengyel elnök az észak-lengyelországi Gdynia haditengerészeti kikötőjében 2022. július 22-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Marcin Gadomski)

Háború Ukrajnában

"Zelensky is planning his eventual exit"

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.