A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Tiltakozás a migránsok ellen Hollandiában

Nem aratott osztatlan sikert Hollandiában a kormánynak az a döntése, hogy az önkormányzatokat menedékkérők befogadására kötelezte. Hollandia hónapok óta migrációs válsággal küszködik, a befogadóközpontok megteltek, több száz menedékkérő az utcán kényszerül aludni.

2022. 08. 23. 20:23
NETHERLANDS-AFGHANISTAN-REFUGEES-EVACUATION Fotó: VINCENT JANNINK
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A befogadóközpontok hiánya miatt a holland kormány maga jelöli ki, hogy a migránsokat hol kell elhelyezni. Így történhetett meg, hogy 150–300 bevándorló elhelyezése céljából az állam megvásárolt egy szállodát a keleti országrészben található Albergenben, anélkül, hogy erről egyeztetett volna a 3500 lakosú település vezetőivel. A lépésre tüntetésekkel reagáltak a helyiek, olyan feliratú táblákkal tiltakozva, mint „Tartsuk tisztán Albergent!”, „Mit tesznek a gyönyörű kis falunkkal?!”, „Élhetünk-e itt biztonságban?”.

Nem tisztességes, hogy a problémát a hátsó udvarunkra zúdítják

– panaszkodott Ursula Bekhuis-Groothuis helyi politikus.

Mindeközben az elmúlt napokban mintegy háromszáz migráns, köztük terhes nők és gyermekek töltötték az éjszakát az utcán az északkeleti Ter Apelben is, a menekülteknek fenntartott befogadóközpont előtt, ami zsúfolásig megtelt. Az embertelennek tartott körülmények miatt a VluchtelingenWerk Nederland jogvédő szervezet beperelte a kormányt.

A hivatalos statisztikák szerint jelenleg 5600 bevándorlót nem tudnak elszállásolni Hollandia-szerte. – Minden rendelkezésre álló szálláshely megtelt és túlzsúfolt – nyilatkozta a kormányszóvivő a Bloomberg hírügynökségnek. A kormány ezért három luxushajót vett kölcsön, amelyek holland kikötőkben állomásozva összesen háromezer bevándorlót képesek elszállásolni. Ez a terv is ellenállásba ütközött. Miközben Észtországból megindult Hollandiába az első ilyen, bérbe vett hajó, a kiszemelt Velsen település lakói nem akarják engedélyezni a kikötését.

Gondoljanak az egészségügyre! A háziorvosunknak már most is 4100 páciense van. Ha ma kérek időpontot, jó, ha két héten belül fogadni tud

– mondta az egyik helyi lakos a NOS közszolgálati csatornának. Korábban Vlissingen városa is elutasította a menekültszállásként funkcionáló hajó kikötését, ám a menekültügyi hatóság tudatta: a hajóknak saját orvosai lesznek.

Tavaly közel 35 ezer menedékkérő érkezett az országba, idén júniusig már több mint 19 ezer. Többségük szír, török, jemeni és afgán állampolgár. Hollandiába eddig mintegy hatvanezer ember érkezett a háború sújtotta Ukrajnából is, ők különleges vízumot kaptak, holland önkormányzati lakásokban és magánszállásokon lakhatnak.

Borítókép: Afgán migránsok érkeznek Hollandiába (Fotó: AFP/ANP/Vincent Jannink)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.