Kornélia 2024. március 3.
logo

Tiltakozás a migránsok ellen Hollandiában

Kottász Zoltán
2022.08.23. 20:23 2022.08.23. 20:29
Tiltakozás a migránsok ellen Hollandiában

Nem aratott osztatlan sikert Hollandiában a kormánynak az a döntése, hogy az önkormányzatokat menedékkérők befogadására kötelezte. Hollandia hónapok óta migrációs válsággal küszködik, a befogadóközpontok megteltek, több száz menedékkérő az utcán kényszerül aludni.

A befogadóközpontok hiánya miatt a holland kormány maga jelöli ki, hogy a migránsokat hol kell elhelyezni. Így történhetett meg, hogy 150–300 bevándorló elhelyezése céljából az állam megvásárolt egy szállodát a keleti országrészben található Albergenben, anélkül, hogy erről egyeztetett volna a 3500 lakosú település vezetőivel. A lépésre tüntetésekkel reagáltak a helyiek, olyan feliratú táblákkal tiltakozva, mint „Tartsuk tisztán Albergent!”, „Mit tesznek a gyönyörű kis falunkkal?!”, „Élhetünk-e itt biztonságban?”.

Nem tisztességes, hogy a problémát a hátsó udvarunkra zúdítják

– panaszkodott Ursula Bekhuis-Groothuis helyi politikus.

Mindeközben az elmúlt napokban mintegy háromszáz migráns, köztük terhes nők és gyermekek töltötték az éjszakát az utcán az északkeleti Ter Apelben is, a menekülteknek fenntartott befogadóközpont előtt, ami zsúfolásig megtelt. Az embertelennek tartott körülmények miatt a VluchtelingenWerk Nederland jogvédő szervezet beperelte a kormányt.

A hivatalos statisztikák szerint jelenleg 5600 bevándorlót nem tudnak elszállásolni Hollandia-szerte. – Minden rendelkezésre álló szálláshely megtelt és túlzsúfolt – nyilatkozta a kormányszóvivő a Bloomberg hírügynökségnek. A kormány ezért három luxushajót vett kölcsön, amelyek holland kikötőkben állomásozva összesen háromezer bevándorlót képesek elszállásolni. Ez a terv is ellenállásba ütközött. Miközben Észtországból megindult Hollandiába az első ilyen, bérbe vett hajó, a kiszemelt Velsen település lakói nem akarják engedélyezni a kikötését.

Gondoljanak az egészségügyre! A háziorvosunknak már most is 4100 páciense van. Ha ma kérek időpontot, jó, ha két héten belül fogadni tud

– mondta az egyik helyi lakos a NOS közszolgálati csatornának. Korábban Vlissingen városa is elutasította a menekültszállásként funkcionáló hajó kikötését, ám a menekültügyi hatóság tudatta: a hajóknak saját orvosai lesznek.

Tavaly közel 35 ezer menedékkérő érkezett az országba, idén júniusig már több mint 19 ezer. Többségük szír, török, jemeni és afgán állampolgár. Hollandiába eddig mintegy hatvanezer ember érkezett a háború sújtotta Ukrajnából is, ők különleges vízumot kaptak, holland önkormányzati lakásokban és magánszállásokon lakhatnak.

Borítókép: Afgán migránsok érkeznek Hollandiába (Fotó: AFP/ANP/Vincent Jannink)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.