Az orosz dominanciát igyekszik megtörni Varsó új csatornájával

Újabb lépéssel fejezi ki Ukrajna melletti szolidaritását Varsó a héten azzal, hogy megnyitja a Visztula-turzáson vágott csatornáját. Az északi országrészből induló hajók eddig Kalinyingrádból juthattak ki a Balti-tengerre, az új vízi útvonal átadásával azonban Lengyelország „függetlenedik” Oroszországtól.

2022. 09. 12. 18:10
Vistula Spit Canal, Poland
People visiting site of the newly build waterway connecting the Vistula Lagoon with the Gulf of Gdansk (Przekop Mierzei Wislanej) are seen in Nowy Swiat on 10 September 2022 Controversial The Vistula Spit canal is a canal across the Polish section of the Vistula Spit that will create a second connection between the Vistula Lagoon and Gdansk Bay. Official oppening by the pOlish government is planned on 17th Sept. in the Soviet Union agression on Poland in 1939 anniversary. (Photo by Michal Fludra/NurPhoto) (Photo by Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: MICHAL FLUDRA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton nyitja meg Varsó a Balti-tengert Észak-Lengyelországgal összekötő csatornát, amely az orosz felségvizeket elkerülve teszi lehetővé ezentúl a hajózást. Az észak-lengyelországi Visztula-öböl menti településeket ugyanis egy 96 kilométer hosszú, keskeny félsziget, a Visztula-turzás választja el a tengertől. A lengyel hajók így eddig kénytelenek voltak elmenni az oroszországi exklávé, Kalinyingrád vizeire, hogy a Baltyijszk városánál található keskeny szoroson át kijussanak a Balti-tengerre.

A turzást átvágó csatorna átadásának időzítése nem véletlen, szeptember 17-én van ugyanis az évfordulója annak, hogy a szovjet csapatok 1939-ben megtámadták Lengyelországot.

 Az új vízi út megnyitása Varsó szerint annak a szimbóluma, hogy megtörik Oroszország dominanciáját a térségben. 

„A Visztula-turzáson vágott csatornának köszönhetően Lengyelország egy olyan vízi útvonalhoz jut, amely összeköti a Visztula-öbölt és a Balti-tengert, és amely Oroszországtól független. A csatorna garantálja, hogy Lengyelország biztonságos és szuverén állam” – írta közleményében a lengyel kormány. 

Az épülő kanálisnál tett látogatásakor Marek Gróbarczyk infrastruktúráért felelős miniszterhelyettes pedig úgy nyilatkozott: 

szeptember 17-e fordulópontot jelent, mivel egy olyan vízi út nyílik meg, amelyet az orosz fél éveken át ellenőrzött. 

A csatorna mélysége öt méter, hossza pedig a Balti-tenger délkeleti részén található Gdanski-öböltől Elblag kikötővárosáig mintegy 23 kilométer.

Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztettek, katasztrófához is vezethet, hogy a vízi útvonal megépítését még nem fejezték be. A kivitelezők elismerték, hogy még van pár hónap a projekt teljes befejezéséig, ám elmondták, hogy már csak kisebb munkálatok vannak hátra, és a várható befejezés ideje 2023. Az ellenzék köreiben is akadnak azonban elégedetlenkedők, akik a csatorna megépítésének költségét kritizálják, és azt, hogy a hajóforgalommal kárt okoznak az üdülőövezetnek, ahova a lengyelek eddig szívesen ellátogattak. A tiltakozók szerint ráadásul a lépés csak a NATO hasznára válik, Lengyelországot nem segíti. 

Korábban Moszkva is igyekezett meghiúsítani a terv végrehajtását, megjegyezve, hogy nem volt még egy olyan eset sem, amikor Baltyijszk megakadályozta volna a lengyel hajók áthaladását.

 Hozzátette: a projekt inkább a lengyelországi paranoiát tükrözi, és a NATO-szövetségesek vágyát, hogy hozzáférést szerezzenek Kalinyingrád vizeihez.

A csatorna ötletét egyébként nem az ukrajnai háború ihlette, a földnyelv átvágása már a XV. században is felmerült geopolitikai okokra hivatkozva, és azóta is többször szóba jött. A megépítését viszont már az orosz–ukrán konfliktus fejleményei miatt tűzte ki 2014-ben az akkor kormányzó Polgári Platform, a Jog és Igazságosság pártjának tervei alapján. 

Az Ukrajna melletti kiállását tanúsítva Lengyelország egyébként a szovjet éra emlékeitől is megszabadul, augusztus 24-re, az ukrán függetlenség napjára időzítették a Vörös Hadsereg katonai emlékművének eltávolítását, amely eddig Brzeg városában állt. Lengyelország éllovasa annak a kezdeményezésnek is, hogy kitiltsák az orosz állampolgárokat az Európai Unió területéről, ezzel büntetve Moszkvát a háborúért.

Borítókép: A Balti-tengert Észak-Lengyelországgal összekötő csatorna a Visztula-földnyelven (Fotó: Michal Fludra/NurPhoto/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.