Nancy Qian, a Northwestern University’s Kellogg School of Management vezetői közgazdaságtan és döntéstudományok professzora, a China Econ Lab és a Northwestern’s China Lab alapító igazgatója, valamint a Kellogg fejlesztési közgazdasági kezdeményezésének vezetője.
Az ukrán élelmiszer-szállítmányok orosz blokádja és a háború miatt az ukrán termés esetleges elvesztése uralta az elmúlt hónapok címlapjait. Február és június között a búza világpiaci ára több mint hatvan százalékkal megugrott, ami humanitárius aggodalmakat váltott ki és több nemzetközi fejlesztési ügynökség figyelmeztetett a szegény afrikai és ázsiai országok fokozódó élelmiszer-biztonságának hiányára.
Ukrajna az ötödik búzaexportőr
De Nancy Qian sok ilyen szalagcímet félrevezetőnek tart, ugyanis a szegény országokban az élelmiszer-kalóriák mintegy nyolcvan százaléka gabonafélékből származik. A legfontosabb a rizs, Ázsia fő alapélelmiszere, amely a fejlődő világban az egy főre jutó kalóriabevitel 27 százalékát teszi ki. Az olyan országokban, mint Mianmar és Kambodzsa viszont a napi beviteli érték nyolcvan százalékát adja. Afrikában viszont a kukorica a legfontosabb létfenntartási gabonaféle. A világ kukoricatermésének mintegy harminc százalékát az afrikai országokban fogyasztják el. Malawiban, Lesothóban és Kenyában évente fejenként átlagosan 90–180 kilogrammot.
A búza, amely globálisan a második legfontosabb gabonaféle, viszonylag jelentéktelen szerepet játszik a szegény országokban. Az egy főre jutó éves búzafogyasztásuk csak 17 kilogramm körül van a Szaharától délre fekvő Afrikában.