Putyin meghirdette az orosz világ védelmét

Új külpolitikai doktrinát fogadtak el Moszkvában, néhány gondolata ismerős lehet a háború előttről.

2022. 09. 06. 18:29
null
RUSSIA-INDONESIA-POLITICS-DIPLOMACY Fotó: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elfogadta országának új külpolitikai iránymutatását, mely Moszkva legfontosabb feladatának jelöli ki az orosz világ hagyományainak és ideáljainak fejlesztését és védelmét − számolt be a Reuters. Az orosz világ (russzkij mir) kifejezés az orosz kultúra társadalmi teljességét jelenti, melynek alapja a nyelv és a közös történelem. Fontos célként jelenik meg benne a külhoni oroszok érdekvédelme, valamint identitásuk megőrzése. 

A részben a Szovjetunió szétesése miatt a határokon kívül rekedt, mintegy huszonötmilliós orosz kisebbséget a dokumentumban kifejezetten nagyra értékelik, bennük és Moszkva velük fenntartott kapcsolatában látják Oroszország nemzetközi presztízsének kulcsát.

Európai országok jelentős orosz kisebbséggel

A politikai iránytűnek szánt tervezet kiáll a többpólusú világrend előmozdítása mellett, ennek megfelelően pedig a Kínával és Indiával fenntartott kapcsolatok fejlesztését is szorgalmazza.

Ezek a gondolatok alapvetően a „soft power” diplomáciai érdekérvényesítésre utalnak, melynek keretében egy állam általában tudományos, kulturális területen próbál meg előnyt és elismertséget szerezni, például egyetemek támogatásával, tudományos-oktatási együttműködésekkel, nyelviskolák megnyitásával, könyvkiadással. 

Azonban a Reuters hírügynökségnek nyilatkozó szakértők szerint ilyen megfogalmazást keményvonalas politikusok és szakértők szoktak alkalmazni abban az esetben, amikor anyanyelvű kisebbségek érdekében végrehajtott külföldi beavatkozást kell megindokolni.

Szakértők rámutatnak: az orosz birodalmi felfogás egyik alkotóelemeként is azonosítható az a gondolatvilág, amit most írásba ültettek. Az Európai Politikai Tanulmányok Központja által kiadott tanulmány szerint az orosz működési rendszer öt „arca” közül kettő táplálja egymást Ukrajna esetében: a kiadott orosz világról szóló dokumentumból is áradó értelmezési keret, melyet Oroszország egyedülinek fogad el, valamint a hatékony technokrata kormányzás jelenléte, ami a szakadár területeken gyors ütemben kiépülő orosz közigazgatási és politikai eszközhasználatot jelenti.

Vlagyimir Putyin a kisebbségvédelmi tematikát használta mind a Krím elcsatolása, mind pedig Ukrajna megtámadása ürügyeként. 

Ennek alapján más megvilágításba kerülhet, amikor a dokumentum egyik fejezetében arról értekeznek, hogy az ukrajnai népköztársaságok mellett a grúziai Abháziával és Oszétiával is mélyíteni kell a kapcsolatokat, valamint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megszólalása Moldova kapcsán, amikor nem diplomáciai megoldásokról beszélt.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök egy moszkvai sajtótájékoztatón 2022. június 30-án (Fotó: AFP/Alexander Zemlianichenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.