időjárás 1°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Robert Fico: Nem működnek a szankciók + videó

Magyar Nemzet
Forrás: HírTV
2022.09.25. 13:01 2022.09.25. 14:37
Robert Fico: Nem működnek a szankciók + videó

Az európai uniós támogatások visszatartása büntetés, mert a magyar kormány kritikákat fogalmazott meg Brüsszellel szemben, vélekedett a Hír TV-nek adott interjújában Robert Fico korábbi szlovák kormányfő. Szerinte az Európai Bizottságnak más véleményeket is el kellene fogadnia és nem pedig kettős mércét alkalmaznia a jogállamiság megítélésekor.

„Kormányfőként egyetlen lőszert sem küldtem volna Ukrajnának, mert aki fegyvert küld, az a háború folytatása mellett teszi le a voksát” – nyilatkozta a Hír TV-nek adott, szombat este sugárzott interjújában Robert Fico korábbi szlovák miniszterelnök, az Irány–Szociáldemokrácia (Smer–SD) ellenzéki párt elnöke. A politikus hozzátette, hogy szerinte senki sem lehet békepárti és szállíthat közben fegyvert Ukrajnának, mert ez a kettő összeegyeztethetetlen.

Fico szerint mindemellett a Magyarországnak járó, mintegy 7,5 milliárd eurós európai uniós támogatás visszatartása annak a büntetése, hogy a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök nagyon következetesen és meggyőzően áll ki az elképzelései mellett az ukrán háború tekintetében, még akkor is, ha ez nem illeszkedik az európai fősodorba.

 „Nem mindenben értünk egyet Orbán Viktorral, de a háborúban igen. Mindketten a béke pártján állunk!” – nyomatékosította.

Fico szerint tisztelni kellene azt az elvet, hogy minden ország maga hozhassa meg a döntéseit, és mivel hazánkban tavasszal voltak parlamenti választások, a választópolgárok jogos elvárása, hogy a kormány teljesíti a programját és ezért helytelennek tartja, hogy az EU ezért fellép Magyarországgal szemben.

Ha nem fogalmazhatunk meg kritikus véleményeket, akkor végünk

– vélekedett.

A politikus szerint a tagállamoktól az eltérő véleményük miatt, pláne kettős mércét alkalmazva venni el forrásokat rendkívül veszélyes, mint ahogy az Európai Bizottság előtt heverő azon javaslat is, amely megszüntetné a tagállamok vétójogát. „A kisebb tagállamok önrendelkezésük részeként tekintenek a vétóra. Ha valaki ezt el akarja venni, az az EU végét jelentheti. Az egyhangú döntéshozatal nélkül miért is ülnének le ezek az országok a tárgyalóasztalhoz?” – tette fel a költői kérdést Fico, majd úgy folytatta: „Úgy elég lenne csupán tájékoztatni az országokat arról, hogy miben állapodott meg Németország és Franciaország” – állapította meg.

A korábbi szlovák miniszterelnök az interjú során megköszönte Orbán Viktor egykori közbenjárását a visegrádi négyek (V4) tárgyalóasztalhoz ültetéséhez, amely a V4-ek későbbi megerősödéséhez vezetett. „A V4 megerősödésével és álláspontjaik összehangolásával tárgyalóasztalhoz tudták ültetni a németeket és franciákat, mert egy ekkora országcsoportot már nem kerülhetnek meg. A kisebb országok ereje a regionális szövetségben rejlik” – fűzte hozzá.

Az Oroszország elleni európai uniós szankciókról Fico úgy vélekedett, hogy azok „egyáltalán nem változtattak Moszkva ukrajnai álláspontján. Akkor mégis mire jók?” – tárta szét a karját, majd úgy folytatta, hogy a szankciók „kontraproduktívak és különösen a kisebb európai országoknak okoznak nagyobb gondokat”. Fico szerint ha a szankciók nem tudtak változtatni az orosz állásponton, akkor az Európai Uniónak rá kellene jönni, hogy más módon segítheti a háború végét.

 

Borítókép: Robert Fico egy sajtótájékoztatón 2017. május 31-én (Fotó: AFP/Mateusz Wlodarczyk)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.