Rod Dreher: Büszke vagyok arra, amit Magyarország tesz Európában és a világszínpadon, ezért ide költözöm

A konzervatívoknak hálózatot kell építeniük a globalizmus ellen – véli Rod Dreher amerikai író, publicista, aki szerint az Egyesült Államokban a totalitarizmus egy mosolygós, puha verziója van kialakulóban. A woke-ideológia alapja egyfelől az, hogy a gyöngéket meg kell védenünk, mert áldozatok. Ezt keresztényként mi is elfogadjuk, de a woke egészen más szintre emelte ezt a dolgot, és már szentként kezeli az áldozatokat. Azzal igazolja az olyan klasszikus liberális értékek, mint a vallásszabadság és szólásszabadság kiiktatását, hogy azt az áldozatok iránti érzékenységet követeli meg. Arra hivatkozik, hogy az áldozatoknak biztonságban kell érezniük magukat, ezért a biztonságra hivatkozva pusztítják el a szabadságot – írja a Híradó.hu.

Forrás: Hirado.hu2022. 09. 18. 9:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kossuth rádió munkatársa Floridában találkozott Rod Dreherrel, ahol az alábbi kérdést tette fel az írónak: – A Nemzeti konzervativizmus konferencián vagyunk Floridában, az Egyesült Államokban, és különbözik az esemény hangulata, dinamikája, mint például márciusban Brüsszelben volt. Gondolja, hogy itt az Egyesült Államokban a nemzeti konzervatív gondolat megtalálja, illetve ki tudja szélesíteni jelenlétét? Meg tudja találni útját az átlagos mindennapi élet kérdéseihez?

Rod Dreher válaszában kiemelte, hogy

 ezt most még nehéz megmondani, de amit én látok ma a nemzeti konzervativizmussal kapcsolatban, az az, hogy kezdi betölteni a teret az úgynevezett ultra-MAGA-republikánusok, Donald Trump emberei és a régimódi republikánus politikai elit között, ami ugyan leírta magát, de még mindig sokan vannak. A nemzeti konzervativizmus sokkal intellektuálisabb, mint a MAGA, de jóval inkább MAGA, mint azok a bizonyos a politikai elit részévé simult republikánusok. Szerintem pedig pontosan erre van szüksége a konzervatív mozgalomnak manapság. 

Hozzátette: 

Más konzervatívokkal is beszélgetve azt látni, hogy ez egy nagy kérdés most, ugyanis habár majdnem mindenki DeSantist szeretné jelöltnek, úgy látják, nagy elnök lenne belőle, másfelől szinte senki nem hiszi, hogy egy előválasztáson le tudná győzni Trumpot, akinek nagyon sok érzelmektől fűtött támogatója van.

A Kossuth rádió munkatársa megérdeklődte, hogy politikai értelemben mi lenne a leghatékonyabb a republikánusok, illetve az amerikai konzervatívok számára az író és publicista szerint, amelyre Rod Dreher az alábbi választ adta:

Ha meg tudnánk győzni Donald Trumpot arról, hogy támogassa DeSantist, az lenne a lehető legjobb, hiszen akkor magunk mögé tudnánk állítani azokat, akik Trump mögött állnak, DeSantis pedig alkalmas lenne arra, hogy legyőzze a demokratákat, ő ugyanis a józan ész talaján álló konzervatív. Idén korábban például DeSantis Floridában törvényt hozott, olyasmit, mint az LMBTQ-tartalmak ellen a gyerekeket védő magyar médiaszabályozás. Egy gyengébb változatot, de ez az egyetlen ilyen jellegű fellépés Amerikában. A média ettől volt hangos, nevezték mindennek, például „Ne mondd azt, hogy meleg” törvénynek, szóval teljes mértékben eltúlozták, hogy miről is van szó. Végül pedig kiderült, hogy azok ötvenöt százaléka is, akik Joe Bidenre szavaztak, elfogadták a DeSantis-féle törvényt.

A Kossuth rádió munkatársának arra a kérdésére, hogy mit gondol a november 8-i választásokkal kapcsolatban, Rod Dreher kiemelte, hogy

Ha hat héttel ezelőtt teszi fel nekem ezt a kérdést, akkor azt mondtam volna, hogy a republikánusok nagy fölénnyel szerzik meg a képviselőházi többséget, és talán a szenátusban is többségbe kerülnek. Most azt hiszem, hogy sokkal szorosabb lesz, mint gondoltuk. De azt gondolom, hogy ki kell várjuk, mi történik a világgazdaságban, az európai energiaválság milyen hatással jár, és mi lesz az ukrajnai háborúval.

Hozzátette:

A nyár túlnyomó részét Európában töltöttem, és amikor visszatértem Amerikába augusztus végén, meg voltam döbbenve, hogy az amerikaiak milyen kevéssé vannak tisztában azzal, hogy micsoda hatalmas energiaválsággal néz szembe Európa. Amerika nem egy sziget, ha az európai gazdaság összeomlik, akkor itt mi is ugyanabba az irányba megyünk. Remélem, nem ez történik majd, de, ha igen, akkor az a választáson segíteni fogja az amerikaiakat. Viszont ezt az árat egyikünk sem szeretné megfizetni annak érdekében, hogy a kongresszusban több republikánus legyen, de ez egy hatalmas hatással járna.

Válaszában kitért arra is, hogy

Orbán Viktor miniszterelnök úr nagyon helyesen mondta, hogy most van itt az ideje annak, hogy a békét forszírozzuk, hogy békére van szükségünk, mert ez az energiaválság elpusztíthatja az európai gazdaságokat, és európai kormányokat buktathat meg. Csakhogy bennünket itt, Nyugaton ostobák vezetnek, akik még csak nem is látják ezt. Most annyira izgatottak a közelmúltbeli ukrán győzelmek miatt, hogy azt képzelik, még akár rezsimváltást is sikerülhet elérniük Moszkvában. Ezt hallom többektől Washingtonban, csakhogy ez zavaros elképzelés. És azt hiszem, ha ennek a következményei még november előtt nyilvánvalóvá válnak, akkor Biden meg fogja fizetni az árát.

Igen, októberben Budapestre költözöm. 

Kifejtette:

A Danube Institute-nál dolgozom majd, próbálok majd segíteni az európai, sőt Amerikát is érintő konzervatív hálózat kiépítésében, hogy az azonos módon gondolkodó értelmiségiek között legyen együttműködés, konferenciák olyan dolgokról, amik fontosak számunkra. Emellett pedig beleszerettem Magyarországba 2021 nyarán, felfedeztem, hogy valóban egy nagyszerű ország. Egy ország, amelyről tényleg becsmérlően, rágalmazva beszélnek az amerikai és nyugati médiában, ezért óriási örömömre szolgál majd az is, hogy minél több amerikai konzervatívval ismertethessem meg Magyarországot, valamint, hogy Magyarországot az amerikai konzervatív párbeszéd középpontjába helyezzem. 

Majd az alábbiakkal zárta mondandóját Rod Dreher:

És végső soron, amit Magyarország tesz, az az én hazámnak is segít, segít az én hazámban élő konzervatívoknak is. Miközben előző este itt, a konferencián hallgattam DeSantis kormányzót arról, hogy miképpen vette fel a harcot az úgynevezett woke-kapitalizmussal a gyengébb fél pozíciójából, az jutott eszembe, hogy ez az ember rengeteget tanult Orbán Viktortól. Ha tudatában van ennek, ha nem, pontosan ezt teszi Orbán Viktor. Ez egy nagyszerű dolog, így értem tehát azt, hogy Magyarország segít az én hazámnak. Ha pedig bármit tehetek annak érdekében, hogy ezt előremozdítsam, hogy előmozdítsam az együttműködést, barátságot és a megismerést a magyar, az amerikai és európai konzervatívok között, akkor azt meg akarom tenni, szóval nagyon izgatott vagyok.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Rod Dreher (Forrás: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.