„A Polyphony Projekt maga az európaiság”

A Both Miklós által életre hívott és összefogott Polyphony Projekt „munkájában megjelenik a legjobb értelemben vett európaiság […], így tökéletes példája annak, hogyan gazdagítja a népi kultúra és a népzene a közös tudatunkat – fogalmazott Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője pénteken, miután Budapesten átadta az Európai Polgár díját Both Miklósnak, a Polyphony Projekt alapítójának és projektvezetőjének az ukrán folklór megőrzéséért, Ukrajna kulturális értékeinek a nagyközönség számára elérhetővé tételéért és az európai értékekért végzett hagyományőrző munkájáért.

2022. 10. 07. 16:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Zenészként indultam útnak, az érdekelt, hogy újabb inspirációkat gyűjtsek Ukrajnában, de gyorsan megértettem, hogy ez sokkkal többről szól, s lényegesen izgalmasabb történet, amit ott találtam” – fogalmazott Both Miklós, a Polyphony Projekt alapítója és projektvezetője, miután átvette az Európai Polgár díjat az Európai Parlament budapesti kapcsolattartó irodájának ünnepélyes díjátadóján. A Hagyományok Házának főigazgatója kitért arra is: 

a 2013 óta tartó projekt során közel 170 ukrán falut kerestek fel és körülbelül ötezer dallamot rögzítettek.

A Polyphony Projekt az ukrán falvakban ma is fellelhető zenefolklór felkutatását, megőrzését és bemutatását tűzte ki céljául. Internetes archívumukban a többéves gyűjtőmunka eredményeként, magas technikai színvonalon rögzített dalok részletes leírással kiegészítve, különböző szempontok szerint rendezve találhatók meg. Az archívum a népzene iránt érdeklődő zenehallgatók és a kutatók érdeklődésére egyaránt számot tart. A program rendkívüli módon járul hozzá Ukrajna kulturális örökségének megőrzéséhez, ami a jelenlegi, háborús körülmények között különösen fontos. A kulturális örökség megőrzése az EU legfontosabb prioritásai közé tartozik. A program tökéletes példája annak, hogyan gazdagítja a zene közös történelmünket. A nemzeti kisebbségek közös európai örökséghez való hozzájárulásának megőrzése összhangban van az Európai Polgár díj célkitűzéseivel.

Az orosz–ukrán háború teremtette helyzetben egészen más akusztikát kap a projekt, s a csapat is érzi, hogy egy fontos határponthoz értünk, egy szakasz lezárult […], de bízunk benne, hogy a jövőben is hasonló sikereket tudunk elérni, például a magyar folklór adatbázisba foglalásával

– fogalmazott Both Miklós. Az Európai Polgári díjat átadó Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt európai parlamenti képviselője beszédében úgy fogalmazott: 

Both Miklós a népzenegyűjtésben hiánypótló munkát végzett az utóbbi években, a program pedig tökéletes példája annak, hogy hogyan gazdagítja a népi kultúra és népzene a közös tudatunkat.

„Both Miklós egy évszázados múltra visszatekintő hagyományt tesz láthatóvá a világ számára; ezt ismeri el a kitüntetés, a munka fontosságát pedig most, az országot sújtó pusztítás láttán még inkább érezzük. Az Európai Parlament ugyanis rendkívül fontosnak tartja a kulturális örökség védelmét, a Polyphony Projekt pedig pontosan ezt teszi – fogalmazott Hölvényi György, hozzátéve: az Ukrajnában dúló háború új megvilágításba helyezi ezt a munkát, az időközben kitört konfliktus ugyanis megmutatta: „sosem tudhatjuk, melyik az utolsó pillanat. Tragikus módon így vált felbecsülhetetlenné a népzenegyűjtő munka.” Az európai parlamenti képviselő kitért arra is: a Polyphony Projekt munkájában megjelenik a legjobb értelemben vett európaiság, hiszen a gyűjtésben több nemzet szakértői vettek részt, ezzel hangot és közösséget teremtve az európai emberek között. 

Both Miklós átveszi az Európai Polgár díjat Hölvényi Györgytől (Forrás: Európai Parlament/Isza Ferenc)

Lővei Andrea, az Európai Parlament magyarországi kapcsolattartó irodájának vezetője emlékeztetett: 

az Európai Parlament 2008-ban alapított Európai Polgár díját olyan, kivételes teljesítményt nyújtó emberek vagy szervezetek kaphatják, akik hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció, a kölcsönös megértés előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki. 

Az elmúlt 14 évben a díjat többek között Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, Székely János püspök, Kerényi Lajos piarista atya, Major Balázs régészkutató vehette át – fűzte hozzá Lővei Andrea.

Sebő Ferencc népzenekutató, dalszerző a díjazottat méltatva felidézte: Both Miklós 2013-tól kezdett népzenét gyűjteni Ukrajnában. Kezdetben zenei inspirációt keresett saját művészeti munkája számára, majd egyre inkább rácsodálkozott az itt talált anyag, elsősorban a többszólamú énekek gazdagságára. 2016 körül kutatógárdát szervezett és korszerű hangtechnikai eszközökkel jó minőségű és nagy mennyiségű hangfelvételt készített az ukrán énekes népzenéről. Kiemelte, hogy a vállalkozás sokrétű és sok célnak felel meg: miközben a kelet-európai énekes népzene eddig kevéssé ismert rétegét tárja fel, az összegyűjtött dallamokat mindenki számára elérhető módon teszik közzé a világhálón. Ezzel a világ szellemi kulturális örökségének gazdag, eleven hagyományát dokumentálja és teszi közkinccsé - mondta, hozzátéve: mindez illeszkedik Bartók, Kodály, Lajtha és Martin György szellemiségéhez.

A díjra EP-képviselők jelölhetnek magánszemélyeket és szervezeteket. A jelöléseket ugyancsak képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az EP elnökének vezetésével ülésező brüsszeli zsűri dönt a díjazottakról.

Borítókép: Hölvényi György európai parlamenti képviselő, Both Miklós, a Polyphony Projekt alapítója és Sebő Ferenc népzenekutató, dalszerző (Forrás: Európai Parlament/Isza Ferenc)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.