Emmanuel Macron: A legfontosabb az európai egység megtartása az energiaügyekben

Az a legfontosabb, hogy az Európai Unió megőrizze egységét a gáz- és az energiaellátás ügyében folytatott tárgyalások és az ellátásbiztonság megteremtése során – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök Brüsszelben, az uniós tagállami vezetők kétnapos csúcstalálkozójára érkezve csütörtökön – írja az MTI.

Forrás: MTI2022. 10. 20. 16:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, teljes egyetértésre van szükség a tagállamok között, és kijelentette: nem jó Európának, ha Németország elszigeteli magát a lehetséges gázárplafonról tervezett uniós tárgyalások során.

A francia elnök reményét fejezte ki, hogy az EU-tagországok vezetői megtalálják a módját, hogy széles konszenzussal találjanak megoldást az energiaellátással kapcsolatban.

Olaf Scholz német kancellár érkezésekor arra buzdította a tagállami vezetőket, hogy egyesítsék piaci erejüket a gáz beszerzési árának csökkentése érdekében.

Véleménye szerint az EU-nak először el kell távolítania azokat a versenypolitikai akadályokat, amelyek jelenleg megtiltják a vállalatoknak, hogy az árak egyeztetése terén együttműködjenek.

Charles Michel, a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács elnöke előremutatónak nevezte az Európai Bizottság energiaügyben előterjesztetett javaslatát, és az mondta, az EU energiamegállapodása a javaslat alapján lehetséges, de nehéz munka előzi meg.

 

Borítókép: Emmanuel Macron (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.