időjárás 3°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Emmanuel Macron: A legfontosabb az európai egység megtartása az energiaügyekben

Forrás: MTI
2022.10.20. 16:51 2022.10.21. 07:07
Emmanuel Macron: A legfontosabb az európai egység megtartása az energiaügyekben

Az a legfontosabb, hogy az Európai Unió megőrizze egységét a gáz- és az energiaellátás ügyében folytatott tárgyalások és az ellátásbiztonság megteremtése során – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök Brüsszelben, az uniós tagállami vezetők kétnapos csúcstalálkozójára érkezve csütörtökön – írja az MTI.

Emmanuel Macron újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, teljes egyetértésre van szükség a tagállamok között, és kijelentette: nem jó Európának, ha Németország elszigeteli magát a lehetséges gázárplafonról tervezett uniós tárgyalások során.

A francia elnök reményét fejezte ki, hogy az EU-tagországok vezetői megtalálják a módját, hogy széles konszenzussal találjanak megoldást az energiaellátással kapcsolatban.

Olaf Scholz német kancellár érkezésekor arra buzdította a tagállami vezetőket, hogy egyesítsék piaci erejüket a gáz beszerzési árának csökkentése érdekében.

Véleménye szerint az EU-nak először el kell távolítania azokat a versenypolitikai akadályokat, amelyek jelenleg megtiltják a vállalatoknak, hogy az árak egyeztetése terén együttműködjenek.

Charles Michel, a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács elnöke előremutatónak nevezte az Európai Bizottság energiaügyben előterjesztetett javaslatát, és az mondta, az EU energiamegállapodása a javaslat alapján lehetséges, de nehéz munka előzi meg.

 

Borítókép: Emmanuel Macron (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

EU-csúcs

Orbán Viktor szerint hazánk energiaellátása biztosítva van

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.