Lapozó: Már nyár elejére stabilizálódott az orosz gazdaság

Vállalatmentésbe kezd a francia kormány · Megfenyegette az LMBTQ-csoport a spanyol kormányt · Franciaország még mindig orosz kőolajat importál · Már nyár elejére stabilizálódott az orosz gazdaság.

Magyar Nemzet
2022. 10. 24. 13:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vállalatmentésbe kezd a francia kormány

Bruno Le Maire gazdasági és pénzügyminiszter, valamint Agnes Pannier-Runacher energetikai átállásért felelős miniszter dolgozza ki a francia kormány újabb energiatámogatási programját, amelynek célja a francia kis- és középvállalkozások megmentése lesz. A jelenleg érvényben lévő áramtámogatási rendszer ellenére ugyanis egyre több KKV dobja be a törülközőt, mert nem tudják kifizetni az áramszámlákat. A körvonalazódó tervek szerint Párizs 2023-tól átvállalná a 10–250 alkalmazottat foglalkoztató, illetve 2–50 millió eurós éves forgalmat produkáló kis- és középvállalkozások áramszámláinak egy részét. Az új eljárás a már érvényben lévő támogatást egészítené ki. Jelenleg az Arenh-tarifának köszönhetően a KKV-k a villamosenergia-fogyasztásuk 50 százalékát kedvezményes fix tarifával, 42 euró/megawattóra áron vásárolhatják meg, míg a fogyasztásuk másik felét a mindenkori piaci áron kell kiegyenlíteniük. A francia kormány elképzelése, hogy a kiszámíthatatlan, a változó piaci áron kiszámlázott fogyasztás egy részét – egyes hírek szerint akár a felét is – az állam vállalná át valamilyen módon és arányban a vállalkozások helyett. A könnyítés nagyságrendjét, az intézkedés konkrét, végleges részleteit azonban csak az év végéig dolgozzák ki a szakminisztériumok. A támogatás 150 ezer kis- és középvállalkozást érintene. Ezzel egy időben a francia kormány vizsgálja a legfeljebb ötezer alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknak dobható mentőöv kérdését is. A vállalatmentő akcióra a francia kormány tízmilliárd eurót fordítana az államkasszából.

Forrás: europe1.fr, bfmtv.com

Megfenyegette az LMBTQ-csoport a spanyol kormányt

Pénteken és szombaton is tüntettek a transzjogokat képviselő csoportok Madridban. A megmozdulások célja az volt, hogy kifejezzék felháborodásukat amiatt, hogy a szocialista párt múlt kedden elnapolta a transztörvény módosító javaslatainak benyújtási határidejét. Figyelmeztették Pedro Sánchez miniszterelnököt, hogy ha pártja kedden ismét módosítja a határidőket, akkor országszerte tüntetéseket fognak tartani a „küzdelem napja” jelige alatt, hogy követeljék a transzjogok tiszteletben tartását. Az LMBTQ-csoportok szombaton a „transzjogot most”, illetve a „transzdüh lesz, ha nincs transzjog” feliratú transzparensekkel vonultak végig a spanyol főváros utcáin. A szervezők szerint legkevesebb háromezer ember vett részt a megmozduláson.

A szocialisták a jobboldallal együtt igennel szavaztak arra, hogy október végéig módosító javaslatokat lehessen benyújtani a 16 éveseknek önálló, szabad nemváltást biztosító transztörvény mellé. A Sánchez-kormány várhatóan hétfőn dönti el, hogy ismét konfrontálódik-e szélsőbaloldali koalíciós partnerével és tovább nyújtja a határidőket, vagy pedig elindítja a transztörvényt a végleges, parlamenti elfogadás útján. A kormány hangsúlyozta, hogy nem hátrál meg és továbbra is biztosítani akarja a jogokat a transz embereknek, de védeni akarja a nőket is a nemi erőszaktól. A közelmúltban ugyanis Spanyolországban azért nem tudtak felelősségre vonni egy szexuális erőszakolót, mert az felmutatott egy papírt, miszerint fél évvel korábban nemet váltott és hivatalosan is nő lett.

Forrás: lasprovincias.es, vozpopuli.com

Franciaország még mindig orosz kőolajat importál

Az energetikai átállásért felelős francia miniszter, Agnes Pannier-Runacher hétfőn reggel a BFM TV stúdiójában műsorvezetői kérdésre válaszolva ismerte el, hogy Franciaország még mindig orosz kőolajat és feldolgozott kőolajipari termékeket importál.

„Miközben háború dúl Kelet-Ukrajnában, és Párizs rendszeresen felajánlja támogatását Kijevnek, Franciaország továbbra is importálja az orosz olajat?” – tette fel a kérdést a BFM TV műsorvezetője. „Igen, persze” – válaszolt a miniszter, aki indoklásában sietett felidézni, hogy az orosz kőolajra kivetett európai uniós szankciók csak december 5-től lépnek érvénybe, a feldolgozott olajipari termékek importja pedig 2023 február 5-től lesz tilos. Pannier-Runacher közölte, hogy az orosz energiahordozó behozatala, illetve annak tilalma ellátási és logisztikai kihívást jelent az importáló országok számára: a francia olajipari vállalatoknak legalább hat hónapra van szükségük az orosz import leállítására és az átállásra. A TotalEnergies ennek ellenére már egyetlen csepp orosz kőolajat sem vásárol tavasz óta, állította a miniszter. Arra a felvetésre, hogy Franciaország miért nem szakította meg az orosz kőolaj behozatalát azonnal a háború kitörése után, Pannier-Runacher azt válaszolta, hogy azért nem, mert a szankciók célja az, hogy Oroszországgal legyenek kíméletlenek és drasztikusak, nem pedig az, hogy megzavarják a franciák mindennapi életét.

Forrás: bfmtv.com

Már nyár elejére stabilizálódott az orosz gazdaság

Az EU számos korlátozó intézkedést vezetett be az orosz gazdasággal szemben, azonban Oroszország gazdasága már a 2022-es év második negyedévében, vagyis az április–júniusi időszakban stabilizálódott, áll az IMF (Nemzetközi Valutaalap) jelentésében, amely az európai gazdasági helyzettel foglalkozik.

„A szankciók kezdeti csapása után az orosz gazdaság már a 2022-es év második negyedévében stabilizálódott, ami lehetővé tette a jegybanknak, hogy visszaállítsa az irányadó rátát a háború előtti szintre” – áll a dokumentumban.

Az IMF jelentése megjegyezte, hogy bár a szankciók rövidtávon erőteljes hatást gyakorolnak a gazdaságra, de az orosz gazdasági aktivitás csökkenése nem lesz olyan erős, mint azt eredetileg várták. A szervezet új előrejelzései szerint 2022-ben az orosz GDP 3,4 százalékkal csökken, ami körülbelül a fele az eredetileg várt visszaesésnek. Még szeptember második felében Makszim Reshetnyikov, orosz gazdaságfejlesztési miniszter azt közölte, hogy a minisztérium 4,2 százalékról 2,9 százalékra javította az orosz GDP 2022-es csökkenésére vonatkozó előrejelzését. A hivatal szerint a nemzetgazdasági visszaesés mélypontja 2022 negyedik negyedévében (október–december) lesz. Ezt követően viszont már a növekedési ütemek zökkenőmentes fellendülése következik majd.

Forrás: gazeta.ru

Borítókép: Vlagyimir Putyin (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/elnöki sajtószolgálat/Gavril Grigorov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.