időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Moldova a Gazprom szorításában

Pataky István (Marosvásárhely)
2022.10.06. 11:10 2022.10.06. 11:25
Moldova a Gazprom szorításában

Rendkívül nehéz helyzetbe kerülhet a Moldovai Köztársaság, amennyiben a Gazprom beváltja fenyegetését, és október 20. után elzárja a gázcsapot. Az orosz cég – közleménye szerint – a fizetési kötelezettség teljesítését várja a Moldovagaztól, amely idén rendszeresen megsértette a gázszámla kifizetésének a határidejét. A Moldovagaz részvényeinek ötven százalékát birtokló Gazprom október 1-jén bejelentette, hogy októberre harminc százalékkal, napi 8,06 millió köbméterről 5,7 millió köbméterre csökkentette a Moldovába irányuló gázszállítást.

Közben az ellenzéki szocialisták (PSRM) szerint „az ukrajnai katonai műveletek egyre több biztonsági kockázatot jelentenek Moldovának”, és „a helyzet a moldovai hatóságok militarista retorikája miatt is súlyosbodik”. A oroszbarátnak tartott párt nyilatkozatában „különös aggodalmának” adott hangot azzal kapcsolatban, hogy „több uniós ország magas rangú NATO-tisztviselői és védelmi miniszterei gyakran látogatnak a Moldovai Köztársaságba”. A szocialisták kiemelték: mindig Moldova semlegességi státusának megerősítését szorgalmazták. 

A jelenlegi nehéz helyzetben a legkiegyensúlyozottabb, legbölcsebb és legfelelősségteljesebb nyilatkozatokra és fellépésekre van szükség a moldovai hatóságok részéről

 – fogalmaz közleményében a PSRM.

Nemrég Chisinauban járt a német védelmi miniszter. Christine Lambrecht közölte: Németország segíteni fog Moldovának abban, hogy katonai drónokkal erősítse hadseregét.

A PSRM szerint Moldovának sürgős modernizációra van szüksége, de elsősorban gazdasági és szociális téren.

Az országnak nem katonai drónokra van szüksége, hanem olcsó energiaforrásokra, gazdasági beruházásokra, új munkahelyek teremtésére, a nyugdíjak és szociális juttatások emelésére

– hangsúlyozták a szocialisták. 

Moldova jelenleg teljes mértékben az orosz Gazpromtól szerzi be földgázimportját egy 2026-ban lejáró szerződés alapján. Bukarest segítséget ajánlott fel Moldovának az energiaválság kezelésében. A földgáz tárolására szolgáló romániai infrastruktúra jelenleg a moldovaiak rendelkezésére áll. Bár megépült a Romániát Moldovával összekötő Iasi–Ungheni–Chisinau gázvezeték, annak kapacitása egyelőre szűk.

 

Borítókép: a Gazprom orosz állami gázipari monopólium szentpétervári irodaháza 2022. július 27-én (Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.