Moldova a Gazprom szorításában

A nyugati partnerek védelmi segítséget ígérnek, de a moldovai ellenzék szerint gazdasági támogatás kell.

null
Szentpétervár, 2022. július 27. A Gazprom orosz állami gázipari monopólium szentpétervári irodaháza 2022. július 27-én. Egy gázturbina-hajtómû nagyjavítására hivatkozva a Gazprom közölte, hogy az Oroszországot Németországgal összekötõ Északi Áramlat-1 vezetéken, az orosz gáz nyugatra irányuló szállításának fõ útvonalán maximális kapacitásának egyötödére csökkent a gázáramlás. MTI/EPA/Anatolij Malcev Fotó: Anatolij Malcev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül nehéz helyzetbe kerülhet a Moldovai Köztársaság, amennyiben a Gazprom beváltja fenyegetését, és október 20. után elzárja a gázcsapot. Az orosz cég – közleménye szerint – a fizetési kötelezettség teljesítését várja a Moldovagaztól, amely idén rendszeresen megsértette a gázszámla kifizetésének a határidejét. A Moldovagaz részvényeinek ötven százalékát birtokló Gazprom október 1-jén bejelentette, hogy októberre harminc százalékkal, napi 8,06 millió köbméterről 5,7 millió köbméterre csökkentette a Moldovába irányuló gázszállítást.

Közben az ellenzéki szocialisták (PSRM) szerint „az ukrajnai katonai műveletek egyre több biztonsági kockázatot jelentenek Moldovának”, és „a helyzet a moldovai hatóságok militarista retorikája miatt is súlyosbodik”. A oroszbarátnak tartott párt nyilatkozatában „különös aggodalmának” adott hangot azzal kapcsolatban, hogy „több uniós ország magas rangú NATO-tisztviselői és védelmi miniszterei gyakran látogatnak a Moldovai Köztársaságba”. A szocialisták kiemelték: mindig Moldova semlegességi státusának megerősítését szorgalmazták. 

A jelenlegi nehéz helyzetben a legkiegyensúlyozottabb, legbölcsebb és legfelelősségteljesebb nyilatkozatokra és fellépésekre van szükség a moldovai hatóságok részéről

 – fogalmaz közleményében a PSRM.

Nemrég Chisinauban járt a német védelmi miniszter. Christine Lambrecht közölte: Németország segíteni fog Moldovának abban, hogy katonai drónokkal erősítse hadseregét.

A PSRM szerint Moldovának sürgős modernizációra van szüksége, de elsősorban gazdasági és szociális téren.

Az országnak nem katonai drónokra van szüksége, hanem olcsó energiaforrásokra, gazdasági beruházásokra, új munkahelyek teremtésére, a nyugdíjak és szociális juttatások emelésére

– hangsúlyozták a szocialisták. 

Moldova jelenleg teljes mértékben az orosz Gazpromtól szerzi be földgázimportját egy 2026-ban lejáró szerződés alapján. Bukarest segítséget ajánlott fel Moldovának az energiaválság kezelésében. A földgáz tárolására szolgáló romániai infrastruktúra jelenleg a moldovaiak rendelkezésére áll. Bár megépült a Romániát Moldovával összekötő Iasi–Ungheni–Chisinau gázvezeték, annak kapacitása egyelőre szűk.

 

Borítókép: a Gazprom orosz állami gázipari monopólium szentpétervári irodaháza 2022. július 27-én (Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.