Spanyolországban is erőt mutat a jobboldal

A spanyol jobboldal meghatározó pártja, a VOX megtartotta éves politikai fesztiválját, ahol az Alapjogokért Központ is képviseltette magát. Farkas Vajk nemzetközi igazgató szerint a fő kérdés, hogy a jobboldaliak le tudják-e győzni a spanyol szocialista-szélsőbaloldali kormánykoalíciót majd a jövőre esedékes választásokon. Santiago Abascal pártelnök külön is kiemelte, hogy Magyarországot és Orbán Viktort követendő példának tartja.

Munkatársunktól
2022. 10. 10. 16:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétvégén második alkalommal tartotta a VOX éves politikai fesztiválját, a VIVA 22-t.

 A kétnapos politikai, könnyűzenei, családi fesztiválra csaknem harmincezren érkeztek a spanyol fővárosba. A jobboldali párt vezető politikusai felszólalásukban a jövő évi spanyol választásokra fókuszáltak. 

Santiago Abascal, a VOX elnöke a mostani spanyol szocialista-kommunista kormány leváltásán túl arra buzdított, hogy meg kell védeni azt az örökséget, amit az előző generációk hagytak rájuk, meg kell védeni a globalista erőktől, a brüsszeli bürokráciától és progresszív elittől a megszokott életünket és értékeinket és harcolni kell a szocializmus ellen nemcsak Spanyolországban, hanem Európában és különösen Latin-Amerikában, ahol egyre több ország vezetését veszik át szélsőbaloldali politikusok. 

 

A VOX politikai fesztiválján európai vezetők, így Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, a portugál Cega! vezetője, André Ventura is felszólaltak, ahogy Javier Milei argentín jobboldali elnökjelölt is. Videóüzenetben fejezte ki támogatását a spanyol jobboldalnak Giorgia Meloni olasz miniszterelnök várományos, Donald Trump egykori amerikai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, akinek a köszöntőjét nagy tapsvihar fogadta a helyszínen. A VIVA 22-n a Fidesz is képviseltette magát Gál Kinga alelnök személyében.

 

Az Alapjogokért Központ is képviseltette magát a fesztiválon, mint a VOX-hoz kötődő Disenso Alapítvány egyik fontos magyarországi partnere. 

Farkas Vajk nemzetközi igazgató elmondta, Európában egyre inkább erősödnek a magyar kormánypártokhoz hasonló konzervatív, patrióta erők. Ennek példája a legutóbbi olaszországi választások eredménye is. Spanyolországban jövőre tartományi és helyhatósági, valamint parlamenti választásokat is tartanak, amelynek legfontosabb kérdése, hogy a jobboldali erők legyőzik-e a mostani szocialista–szélsőbaloldali kormánykoalíciót, amelynek kisebbik kormánypártját a venezuelai diktatúra pénzéből alapították. Santiago Abascal felszólalásában Magyarországra és a magyar miniszterelnökre mint követendő példára utalt. 

 

Ez nemcsak szólam, mert azt is bejelentette a spanyol pártelnök, hogy ha kormányra kerülnek, akkor népszavazást kezdeményeznek az olyan minden embert érintő kérdésekben, mint a migráció, ami egyértelműen a magyar példára hajaz. 

A rendezvény arra is alkalmat adott, hogy épüljön konzervatív erők nemzetközi összefogása.

Borítókép: Alapjogokért Központ

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.