Tovább csökkent a vezető holland kormánypárt támogatottsága

Mark Rutte miniszterelnök alakulata alig 14–17 százalékot kapna.

MTI
2022. 10. 26. 19:45
Mark Rutte holland miniszterelnök érkezik az Európai Politikai Közösség prágai csúcstalálkozójára 2022. október 6-án. MTI/EPA/Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább csökkent Hollandiában a vezető kormánypárt, a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) támogatottsága, miközben a radikális jobboldali Szabadságpárt (PVV) egyre nagyobb népszerűségre tesz szert – derül ki az I&O Research, az Ipsos és a Kantar közvélemény-kutató intézetek közös felméréséből, amelyet a DutchNews hírportál ismertetett szerdán.

A kutatás szerint ha most lennének a parlamenti választások, a Mark Rutte miniszterelnök vezette VVD 22–26 parlamenti mandátumra, vagyis 14 és 17 százalék közötti támogatottságra számíthatna, ami hét mandátummal kevesebb a hat hónappal ezelőtti közvélemény-kutatás eredményénél.

A VVD a 2021 márciusában tartott parlamenti választáson 34 mandátumot, vagyis a szavazatok közel 23 százalékát szerezte meg. A Szabadságpárt a friss felmérés szerint 18–22 mandátumot kapna, és a második legnagyobb párt lenne a holland parlamentben.

Tom Louwere, a felmérés egyik készítője a hírportál jelentése szerint azt mondta, hogy ilyen alacsony támogatással a VVD nehezebb időszak elé néz, mint a korábbi években. – Mark Rutte tizenkét éve kormányoz, és pártjával együtt felelős azokért az ügyekért is, amelyek problémát jelentettek az elmúlt években, mint például a groningeni gázkitermelés és a családtámogatási botrány. Egyre nehezebb okot találni arra, hogy miért kellene a VVD-nek továbbra is kormányoznia – nyilatkozott.

A felmérésből az is kiderült, hogy a holland gazdapárt egyre nagyobb támogatottságot élvez: ez a készítők szerint egyebek között a kormány nitrogénpolitikája ellen tiltakozó nyári agrártüntetéseknek tulajdonítható. Megnőtt az állatvédő párt népszerűsége is.

 

Borítókép: Mark Rutte holland miniszterelnök érkezik az Európai Politikai Közösség prágai csúcstalálkozójára 2022. október 6-án (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.