időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Ismét összecsaptak a tüntetők a biztonsági erőkkel Kínában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.30. 09:10
Ismét összecsaptak a tüntetők a biztonsági erőkkel Kínában

Ismét összecsaptak a tüntetők kedd éjjel a biztonsági erőkkel a dél-kínai Kantonban (Kuangcsou), a Kínai Kommunista Párt kemény fellépést ígért a szabotázsakciók ellen.

A közösségi médiára – a többi között a Kínában betiltott Twitterre – felkerült képsorok tanúsága szerint a tiltakozók lebontották a város több pontján felhúzott barikádokat, megdobálták a rendőröket, akik könnygázt is bevetettek, többeket pedig megbilincselve vittek el.

A 19 milliós városból már két hete is nagyszabású tiltakozásokat jelentettek, melyek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások ellen robbantak ki. 

Az utóbbi hetekben több demonstrációra került sor Kína más városaiban, egyebek között Sanghajban és Pekingben is, sokan pedig már nemcsak az emberek életét megnehezítő és a gazdaságot gyengítő szigorítások enyhítését, hanem Hszi Csin-ping elnök lemondását és az országot több mint hetven éve irányító Kínai Kommunista Párt távozását is követelték. A tiltakozásokról készült videókon az látható, hogy az emberek – köztük sok fiatal – fehér lapot tartanak a fejük fölé, amellyel a szólásszabadság hiányát jelzik.

A párt központi bizottságának kedd esti közleményében határozott fellépést ígértek a szabotázsakciók, a törvénytelenségek és a közrend megzavarása ellen, a külügyminisztérium pedig arra intette az állampolgárokat, hogy csak a törvény adta keretek között gyakorolhatják jogaikat. A pekingi vezetés korábban már idegen, ellenséges hatalmakat tett felelőssé a megmozdulásokért.

Kínában továbbra is a zéró-Covid-politika van érvényben, miközben a világ nagy részén feloldották a korlátozások többségét. 

E politika egész városrészek lezárását és karanténok elrendelését is lehetővé teszi a hatóságoknak, valamint azt is, hogy barikádokat emeljenek járványügyi szempontból kockázatosnak ítélt lakó- és gyárépületek köré. Jóllehet az esetszámok még mindig alacsonyabbak, mint sok országban, az utóbbi hetekben ismét nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, egyebek között Pekingben és Kantonban is. A nyári időszak óta csökkent az újonnan beoltottak száma is, az oltási kampányt pedig nehezíti, hogy Kínában még mindig nem hagytak jóvá külföldi gyártmányú vakcinákat.

 

Borítókép: Tüntetők vonulnak Pekingben 2022. november 27-én (Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.