időjárás -3°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Szergej Lavrov: Moszkva nem zárkózik el a tárgyalásoktól, ellentétben Kijevvel

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.15. 14:20 2022.11.15. 14:27
Szergej Lavrov: Moszkva nem zárkózik el a tárgyalásoktól, ellentétben Kijevvel

Oroszország nem utasítja el a tárgyalásokat Ukrajnával, ezt csak Kijev teszi – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden az indonéziai G20-csúcstalálkozón az ottani részvételét összegző sajtóértekezletén.

Mi több ízben megerősítettük, hogy nem utasítjuk el a tárgyalásokat. Ha valaki elutasítja, az Ukrajna. És minél tovább utasítja el, annál nehezebb lesz végül megállapodni

– mondta Lavrov. Az orosz külügyminiszter irreálisnak minősítette a tárgyalások megkezdéseelé támasztott ukrán feltételeket. Kifogásolta azt is, hogy míg a csúcson a felszólalók három percet kaptak hozzászólásaikra, Volodimir Zelenszkij húsz percig beszélhetett felvételről.

Az ukrán elnök tíz pontban fogalmazta meg Kijev követeléseit. Ukrajna az orosz csapatok kivonását és az ország területi integritásának teljes helyreállítását követeli, Oroszország viszont saját területének tekinti a szeptember végén annektált négy kelet-ukrajnai régiót a már 2014-ben elcsatolt Krím félsziget mellett.

Az orosz külügyminiszter kitért azokra a jelzésekre és híresztelésekre, melyek szerint az amerikai kormányzat arra próbálja rávenni Zelenszkijt, hogy legyen tárgyalóképesebb. 

Lavrov szerint emögött az a megfontolás húzódik meg, hogy a nyugati világ egy része elkezdett kételkedni abban, szükség van-e további fegyverszállításokra Ukrajnának.

Lavrov kitért az ukrajnai gabonaexport fekete-tengeri szállítását lehetővé tevő humanitárius folyosó ügyére, amelyről török közvetítéssel megállapodás született Ukrajnával. Szerinte nem valósult meg a megállapodásnak az a része, amely elhárítaná az akadályokat az orosz műtrágya- és gabonaexport útjából.

Elmondta: António Guterres ENSZ-főtitkár arról tájékoztatta, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió írásbeli ígéretet tett neki az akadályok elhárításáról. Kijelentette: 

A humanitárius folyosóról Ukrajnával kötött, szombaton lejáró megállapodást Moszkva csak abban az esetben hosszabbítja meg, ha az akadályok elhárítására tett ígéretek teljesülnek. 

Ezek közé tartozik, hogy orosz hajók beléphetnek európai kikötőkbe, illetve külföldi hajók orosz kikötőkbe, és megszüntetik a mezőgazdasági ágazatot finanszírozó orosz állami bankra kivetett szankciókat.

Lavrov hangsúlyozta, hogy Oroszország továbbra is következetesen igyekszik elérni – noha változatlanul ellenállásba ütközik –, hogy hatékony és átlátható mechanizmust hozzanak létre a világszerte működő amerikai katonai-biológiai laboratóriumok ellenőrzésére a biológiai fegyverek tilalmáról szóló megállapodások keretében.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozójának ülésén, az indonéziai Bali szigetén fekvő Nusa Dua luxusüdülőhelyen 2022. november 15-én (Forrás: MTI/AP/The Canadian Press/Sean Kilpatrick)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.