Olaszországban egyes és kettes szülőre cserélik az apát és anyát

Egy leszbikus pár felterjesztésére hozott döntést a római bíróság.

2022. 11. 18. 15:01
lmbtq italy
Two gay men wear a peace flag with two interlocking male symbols during the Napoli Pride in Naples, Southern Italy, on July 2, 2022. (Photo by Eliano Imperato / Controluce via AFP) Fotó: Eliano Imperato / Controluce via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb kísérlet történt Olaszországban az anya és az apa megnevezés eltörlésére a hivatalos dokumentumokban. Az olasz sajtó híradása szerint a római bíróság elfogadta egy leszbikus pár felterjesztését, hogy kislányuk okirataiban semlegesként legyenek megjelölve a szülők megnevezései. 

A római bírák döntése szerint eltörölnék a kiskorúak személyi igazolványaikból az anya és az apa megnevezést és az egyes és kettes szülővel helyettesítenék azt. 

A döntéssel a római bíróság egy leszbikus párnak kedvezett, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy mesterséges megtermékenyítéssel fogantatott kislányukat egyes és kettes szülő megnevezéssel regisztrálják Olaszországban, ne a korábbi anya és apa szavakat használják. Az olasz lapok kommentárjaiból kiderül, hogy a római bíróság döntésének azért is van kiemelt jelentősége, mert megnyitja az utat a Matteo Salvini belügyminisztersége idején, 2019. január 31-én hozott dekrétum eltörlése előtt, mely kizárólag az anya és az apa megnevezést fogadta el a kiskorúak személyi igazolványában. 

A „szivárványcsaládok” védelmét képviselő úgynevezett Lenford Hálózat ügyvédjei Matteo Salvini szabályozásának életbelépését követően fellebbeztek a római bíróságon, arra hivatkozva, hogy az azonos nemű családokat hátrányosan érinti, 

mivel arra kényszerítik őket, hogy az anya megnevezésénél női nevet, vagy az apa megnevezésénél férfinevet tüntessenek fel kiskorú gyermekeik hivatalos dokumentumaiban. 

Az LMBTQ jogvédő ügyvédek nehezményezték, hogy bár 2021. januárjában Luciana Lamorgese belügyminiszter a parlamentben bejelentette a semleges szülők megnevezésének visszaállítását, ezt azonban a kormánypártok összetételének megváltozása miatt végül nem vitték végbe. 

lmbtq italy
Több mellet, kevesebb Melonit – áll az olasz Pride felvonulás tábláján. Fotó:  Eliano Imperato/Controluce via AFP

A római bíróság döntését követően családvédő civil egyesületek tiltakoztak az egyes és kettes szülő hivatalos dokumentumokban megjelenő feltüntetése ellen. Azzal a kéréssel fordulnak a kormányhoz, hogy sürgősen foglaljon állást a kérdésben, és ne engedje, hogy ideológiai nyomásgyakorlás miatt száműzzék az olasz gyermekek irataiból az anya és az apa kifejezéseket. 

A miniszterelnöki hivatal rövid közleményben jelezte, hogy a 2022. szeptember 9-én hozott bírósági döntést az olasz belügyminiszter még nem támadta meg, de a kormány kiemelt figyelemmel felülvizsgálja, mivel bizonytalanná teszi a személyek pontos azonosítását és technikai kivitelezése is komoly nehézségeket vet fel.

Matteo Salvini Facebook-bejegyzésben kommentálta a hírt. – A római bíróság a nemzetközi jogszabályok megsértésére hivatkozva úgy döntött, hogy a semleges szülő kifejezést használja a személyi igazolványban az anya és apa megnevezés helyett. Nem jutok szóhoz. Hogy lehet diszkriminatív és törvénybe ütköző az anya és az apa szó? – írta.

 

Borítókép: Szivárványos zászló a nápolyi Pride felvonuláson (Fotó: Eliano Imperato/Controluce via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.