időjárás 1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

Váratlanul elhunyt a belorusz külügyminiszter

Magyar Nemzet
Forrás: MTI , Reuters
2022.11.26. 16:41 2022.11.26. 17:17
Váratlanul elhunyt a belorusz külügyminiszter

Meghalt Uladzimir Makej belorusz külügyminiszter – írta meg szombaton a Belta állami hírügynökség. A 64 éves politikus hirtelen halálát a külügyminisztérium szóvivője jelentette be. Makej 2012 óta volt az ország külügyminisztere.

A politikus a hét elején még részt vett a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (CSTO) – amely egy katonai szövetség több posztszovjet állam között – konferenciáján Jerevánban. 

Sőt hétfőn találkoznia kellett volna Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is – írta meg a Reuters hírügynökség.

A 2020-as belorusz elnökválasztás és tömeges kormányellenes tüntetések előtt Makej volt az egyik kezdeményezője a Nyugathoz fűződő kapcsolatok javítására tett erőfeszítéseknek. Mindemellett a politikus többször bírálta Oroszországot, ám a kelet-európai országban fellángoló tiltakozások után hirtelen megváltoztatta álláspontját, azt állítva, hogy a tüntetéseket a Nyugat ügynökei inspirálták.

Két hónapja Makej védelembe vette Fehéroroszország álláspontját az ENSZ Biztonsági Tanácsában.
 

Belaruszt az agresszor szövetségeseként, sőt a konfliktus részeseként említik. Azt mondjuk, amit eddig is: Belarusz sosem támogatta a háborút, de árulók sem vagyunk! Kötelezettségeink vannak szövetségeseinkkel szemben, és szigorúan követjük most és a jövőben is azoknak a nemzetközi szerződéseknek a szellemét és szövegét, amelyeknek részesei vagyunk

– mondta. –Megdöbbentettek minket Belarusz külügyminisztériuma vezetőjének, Vlagyimir Makejnak a haláláról szóló jelentések – tette közzé a Telegram csatornáján Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is találkozott Makejjel, legutóbb 2019-ben – a vélhetően elcsalt belorusz választások előtt. A találkozót követően a felek akkor aláhúzták, hogy országaik a nyugati és a keleti együttműködésben érdekeltek.

 

Borítókép: 2022. február 16-án Minszkben készített kép Uladzimir Makej belorusz külügyminiszterről. Makej, aki 2012 óta volt a kormány külügyminisztere, 2022. november 26-án, 64 éves korában elhunyt (Forrás: MTI/AP)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.