időjárás 3°C Balázs 2023. február 3.
logo

Von der Leyen: A klímacsúcs nem hozta el a várt eredményeket

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.20. 18:24
Von der Leyen: A klímacsúcs nem hozta el a várt eredményeket

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének 27. éves ülése (COP27) nem hozta el a várt eredményt sem a világ legnagyobb kibocsátóinak a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos visszaszorítására vonatkozó kötelezettségvállalásai, sem pedig az éghajlatváltozás mérséklésére vonatkozó új vállalások tekintetében. Ursula von der Leyen, az egyiptomi Sarm-es-Sejkben tartott klímacsúcs eredményeivel kapcsolatban vasárnap kiadott közleményében hangsúlyozta, a tanácskozás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, „sokkal többre van szükség”.

 

– A tünetek egy részét kezeltük, de nem gyógyítottuk meg a beteget

 

– fogalmazott.

Az uniós bizottság elnöke örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a részt vevő országok kompenzációs ENSZ-alap létrehozásában állapodtak meg, amely az éghajlatváltozást legjobban elszenvedő, legkiszolgáltatottabb országoknak nyújt támogatást. Hangsúlyozta: az új finanszírozási keret „lefektette a rászorulók és a segíteni tudók közötti szolidaritás új rendszerének alapjait”. Von der Leyen elégedettségét fejezte ki, hogy a klímacsúcs életben tartotta a 2015-ös párizsi klímavédelmi megállapodás céljait, köztük, hogy az iparosodás előtti helyzethez képest két Celsius-fok, de lehetőség szerint inkább másfél Celsius-fok alatt kell tartani a globális átlaghőmérséklet emelkedését.

 

– Az EU továbbra is ezt az irányvonalat fogja tartani, különösen az európai zöldmegállapodás és a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó közös európai fellépésre vonatkozó REPowerEU nevű programja révén, mert alapvető fontosságú, hogy a párizsi megállapodás céljait elérhető közelségben tartsuk

 

– tette hozzá az Európai Bizottság elnöke.

Mark Rutte holland miniszterelnök a Twitteren vasárnap közzétett üzenetében kiábrándítónak nevezte az elért eredményeket, és az írta: túl kevés lépést sikerült tenni a felmelegedés másfél fokra korlátozása érdekében. „Ez nem elég, többre van szükség” – írta. Elismerte ugyanakkor, hogy az ENSZ-konferencia jelentős lépést tett az éghajlati károknak leginkább kitett országok megsegítésére. Hozzátette ugyanakkor: továbbra is kemény munkára van szükség az éghajlattal kapcsolatos célok elérésének felgyorsítására.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök, Narendra Modi indiai miniszterelnök, Joko Widodo indonéz elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b-j) mangrovepalántát ültet a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozóján az indonéziai Bali szigetén fekvő Denpasarban, a Taman Hutan Raya Ngurah Rai Mangroveerdőben 2022. november 16-án (Fotó: MTI/EPA/Mast Irham)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.