A volt kínai elnökre emlékeztek a távol-keleti országban

A 96 éves korában elhunyt Csiang Cö-min nevéhez fűződik az ázsiai ország gazdasági növekedésének a kezdete.

Magyar Nemzet
2022. 12. 06. 10:18
CSIANG Cö-min
Peking, 2022. december 6. Csiang Cö-min néhai kínai elnök állami gyászszertartásáról tudósító híradást néznek emberek egy pekingi bevásárlóközpont kivetítõjén 2022. december 6-án. Csiang – aki 1989 és 2002 között volt a Kínai Kommunista Párt fõtitkára, valamint 1993 és 2003 között õ volt a Kínai Népköztársaság ötödik elnöke – november 30-án, 96 éves korában hunyt el. MTI/AP/Andy Wong Fotó: Andy Wong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országszerte Csiang Cö-min néhai kínai elnökről emlékeztek meg a távol-keleti országban. Az egykori politikus a Kínai Kommunista Párt közlése szerint leukémiában és többszörös szervi elégtelenségben hunyt el múlt szerdán, 96 éves korában.

Csiang az 1989-es Tienanmen téri tüntetések – amelyben főképp demokráciapárti diákok követelték a változást – leverése után vette át a hatalmat. 

Mindemellett ellentmondásos hivatali ideje leginkább arról emlékezetes, hogy átvezette az országot a virágzó gazdasági növekedés és jólét évtizedébe.

Továbbá olyan fontos események történtek elnöksége idején, mint Kína belépése a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) 1997-ben, vagy éppen Hongkong 2001-es kínai átvétele a britektől.

Megvolt benne a rendkívüli bátorság, hogy merész döntéseket hozzon, és a még nagyobb ahhoz, hogy kritikus pillanatokban újításokat hajtson végre

– fogalmazott gyászbeszédében Hszi Csin-ping jelenlegi kínai elnök. Aki egyúttal tiszteletét fejezte ki Csiang előtt, amiért biztosította a kommunista párt túlélését a „politikai viharok’ között is, és vállalta a vezetést egy olyan időszakban, amikor a pártot, a katonaságot és az országot „külső nyomás és belső nehézségek” is övezték – utalt a Tienanmen téri tüntetésekre.

Csiang búcsúztatását közel egy órán át tartották a Nagy Népi Csarnokban és azt élőben is közvetítették. Az egykori elnökre emellett országszerte megemlékeztek az iskolákban, kórházakban, vagy akár a nyílt utcán is.

A háromperces néma csendben tartott tisztelgésre lényegében egész Kína megállt, felfüggesztették a nyilvános szórakozásokat, de a kereskedést is a sanghaji és sencseni tőzsdén, de még a hongkongi kínai arany- és ezüsttőzsdén is.

A zászlókat országszerte és a tengerentúli kínai épületeken is félárbócra engedték.

Csiang halála sokakban nosztalgikus hangulatot váltott ki, voltak, akik a közösségi médiában úgy fogalmaztak, hogy „azok jóval liberálisabb és toleránsabb idők voltak” és az elhunyt politikus „megengedte a kritikus hangok létezését, amely azt mutatja, hogy méltó a megemlékezésre” – írták, utalva a nemrégiben zajló tüntetésekre, amelyben a kínai lakosság egy hangos kisebbsége a zéró Covid-stratégia és a szigorú lezárások ellen szólalt fel, amelyet azonban a hatóságok visszaszorítottak.

 

Borítókép: Csiang Cö-min néhai kínai elnök állami gyászszertartásáról tudósító híradást néznek emberek egy pekingi bevásárlóközpont kivetítőjén 2022. december 6-án. Csiang – aki 1989 és 2002 között volt a Kínai Kommunista Párt főtitkára, valamint 1993 és 2003 között ő volt a Kínai Népköztársaság ötödik elnöke – november 30-án, 96 éves korában hunyt el (Forrás: MTI/AP/Andy Wong)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.