Amerikai–francia csúcs: Oroszországot felelősségre akarják vonni

Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön megerősítette, hogy Oroszországot felelősségre fogják vonni az Ukrajnában elkövetett, „széles körben dokumentált atrocitásokért és háborús bűncselekményekért” – derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet a két vezetőnek a washingtoni Fehér Házban folytatott megbeszélését követően tettek közzé.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2022. 12. 01. 21:49
PUTYIN, Vlagyimir; CSERNISENKO, Dmitrij
Moszkva, 2022. október 24. Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Dmitrij Csernisenko miniszterelnök-helyettes megbeszélést folytat a moszkvai Kremlben 2022. október 24-én. MTI/EPA/Szputnyik/Pool/Gavriil Grigorov Fotó: Gavriil Grigorov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dokumentum szerint

a felek sziklaszilárdan elkötelezettek abban, hogy Oroszországot felelősségre vonják a széles körben dokumentált atrocitásokért és háborús bűncselekményekért, amelyeket reguláris fegyveres erői és segédcsapatai elkövettek, ideértve a zsoldos egységeket is.

Biden a tanácskozást követő közös sajtótájékoztatón az Oroszországgal szembeni közös fellépést emelte ki.

Megerősítjük, hogy Franciaország és az Egyesült Államok szövetségeseivel NATO-szövetségeseivel, a G7 országcsoport államaival, az Európai Unióval minden korábbinál erősebben ellenzi Oroszország brutális háborúját Ukrajna ellen

mondta az amerikai elnök.

Úgy fogalmazott, hogy továbbra is közösen fognak fellépni a kegyetlenkedéssel szemben.

Azt is elmondta, hogy a közeljövőben nem tervez megbeszélést Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de hajlandó lenne erre, ha az orosz államfő szándékot mutatna az ukrajnai hadművelet befejezésére. Kiemelte, hogy ezt csak a NATO-szövetségesekkel egyeztetve tenné.

Kész vagyok Putyin úrral beszélni, amennyiben valóban úgy döntene, hogy megoldást keres arra, miként tudna véget vetni a háborúnak. Eddig nem tett így

fűzte hozzá.

Macron leszögezte: Ukrajna folytatódó háborús támogatása mellett a megfelelő időpontban készen fognak állni arra is, hogy a békét építsék.

Más témákra térve Biden arról is beszélt, hogy Macronnal részletesen megvitatták a Washingtonban szeptemberben elfogadott, úgynevezett inflációcsökkentési törvénycsomagból fakadó kereskedelmi kérdésekkel kapcsolatos francia aggályokat.

Mint mondta, az új szabályozást, amely egyebek között előnyben részesíti az amerikai mikrocsiptermelést és a megújuló energiaforrások kiaknázásához szükséges berendezések alkatrészeinek gyártóit, sosem szánták arra, hogy kizárják az európai szövetségeseket. Biden egyben jelezte, hogy a szabályozáson még lehet változtatni.

A francia elnök is úgy vélte, hogy az amerikai inflációcsökkentési szabályozásnak nem volt célja, hogy nehézségeket okozzon az európai vállalatoknak, ez inkább egy nem szándékos mellékhatás volt.

Közösen szeretnénk sikeresek lenni, nem egymással szemben

hangoztatta.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Pool/Gavriil Grigorov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.