Korrupciógyanú miatt őrizetbe vették az Európai Parlament alelnökét

A belga rendőrség nyomozást indított Katar állítólagos lobbitevékenysége miatt az uniós testületben.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico, MTI2022. 12. 10. 9:24
null
Brüsszel, 2022. augusztus 5. Az Európai Unió zászlói lengenek egy épület elõtt Brüsszel európai negyedében 2022. augusztus 5-én. Augusztusban az európai uniós intézmények a nyári szünet miatt zárva tartanak. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korrupció és pénzmosás gyanújával őrizetbe vették Eva Kailit, az Európai Parlament (EP) egyik alelnökét, miután a belga rendőrség nyomozást indított az ügyben, hogy Katar állítólag lobbitevékenységet folytatott az EP-ben – írta meg a Politico brüsszeli hírportál.

Az EP pártcsaládja, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége azonnali hatállyal felfüggesztette a görög politikust. Ugyanezt jelentette be a görögországi baloldali Paszok nevű párt is, amelynek Eva Kaili a tagja volt. A Le Soir és a Knack belga lapok arról számoltak be, hogy a Kaili mellett őrizetbe vett személyek között volt Luca Visentini, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség főtitkára is.

A belga szövetségi ügyészség pénteken arról számolt be, hogy őrizetbe vettek négy embert, köztük egy volt európai parlamenti képviselőt az Európai Unió parlamentjében egy Öböl-menti ország által elkövetett korrupció gyanújával indított vizsgálat részeként. A Le Soir értesülései szerint katari tisztviselők próbáltak meg egy volt olasz szocialista képviselőt megvesztegetni, aki az EP tagja volt 2004 és 2009 között. A szövetségi ügyészség közleményében az állt, hogy a hatóságok több hónapja gyanúsítanak egy Öböl-menti államot az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseinek befolyásolásával.

A rendőrség pénteken 16 razziát tartott Brüsszelben, hatszázezer euró (250 millió forint) készpénzt, valamint informatikai eszközöket és mobiltelefonokat foglalt le, tartalmukat vizsgálja. A készpénzt a volt képviselő brüsszeli lakásában, egy széfbe zárva találták – írta meg az MTI.

A razziák botrányt váltottak ki az Európai Parlamentben, főleg azok után, hogy a szocialisták és demokraták képviselőcsoportja különösen engedékeny álláspontot képviselt Katarral szemben a labdarúgó-világbajnokság előtt. 

Kaili, a parlament 14 alelnökének egyike, nemrégiben Katart élenjárónak nevezte a munkajogok terén, miután találkozott az ország munkaügyi miniszterével, annak ellenére, hogy nemzetközi szinten komoly aggodalmak merültek fel a stadionépítési munkálatok körülményeivel kapcsolatban.

 

Borítókép: Az Európai Unió zászlói lengenek Brüsszel európai negyedében 2022. augusztus 5-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.