Migránsokat segítő útvonalak kijelölésére sürgetik a brit kormányt

– Akkor fogunk legális és biztonságos útvonalakat kijelölni, ha végre leszámoltunk azokkal a visszataszító embercsempészbandákkal, amelyek emberek életét kockáztatják – reagált Suella Braverman belügyminiszter arra a felvetésre, hogy a brit kormány tegye lehetővé a biztonságos áthajózást Franciaországból, miután szerdán ismét többen életüket vesztették a tengeren. Sok illegális migráns – köztük akár menekültstátusra egyébként jogosult személyek – ugyanis házilagos eszközökkel összeeszkábált tutajokon próbál átjutni a két ország között található La Manche csatornán. A brit kormány álláspontja viszont töretlenül az, hogy a földrajzi viszonyok miatt szükségtelen egy eleve biztonságos országból, Franciaországból megkísérelni az átkelést.

2022. 12. 16. 6:40
London, 2022. október 19. Suella Braverman belügyminiszter kabinetülésre érkezik a brit kormányfői rezidenciára Londonban 2022. október 18-án. Bravermann október 19-én bejelentette, hogy hat héttel a kinevezése után távozik tisztségéből. MTI/AP/Kin Cheung Fotó: Kin Cheung Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit konzervatív kormány kezéhez azonban sokak szerint vér tapad, amiért nem segíti jobban a hajón érkezőket. Ezt több jótékonysági szervezet és parlamenti bizottság is követelte már, illetve a brit határőrizeti erők és parti őrség egyik szakszervezete is felszólította a belügyminisztert, hogy mondjon le, mivel

biztonság és segítségnyújtás helyett démonizálja a menedékkérőket.

„A biztonságos és törvényes útvonalak pontosan az embercsempészek modelljének megtörését szolgálnák” – mondta David Simmonds konzervatív parlamenti képviselő. Alison Thewliss, a Skót Nemzeti Párt tagja szerint a csatornán történő átkeléseket büntető törvény áprilisi elfogadása nem tölti be elrettentő szerepét, és a brit vezetés egyszerűen nem vesz tudomást a realitásokról. Thewliss szerint a megoldás az lehetne, hogy a korábban még lehetőségként létező légi úton történő érkezést ismét lehetővé tennék, mintsem hagynák, hogy „imbolygó lélekvesztőkön” utazzanak a migránsok. Az országba érkezés fontos része a kérdésnek, mert a brit törvények értelmében menekültügyi eljárás iránt csak az folyamodhat, aki fizikailag az ország területén van.

A brit kormány álláspontja azonban megingathatatlannak tűnik: Suella Braverman belügyminiszter kijelentette, hogy így is számos olyan mechanizmus van, ami megfelelő védelmet nyújt, valamint hozzátette, hogy „az emberek nem kérnek menekültstátust, amikor eleve egy biztonságos országban vannak”.

Suella Braverman szerint a Rishi Sunak miniszterelnök által kedden bejelentett új menekültügyi és migrációs intézkedések – melyek az eljárások felgyorsítására, a migránsok elhelyezésével kapcsolatos változtatásokra és különösen egy, a „kishajós migrációval” foglalkozó műveleti parancsnokság létrehozására irányulnak – megfelelő elrettentő erővel bírnak majd, ugyanakkor kérdéses, hogy a megelőzésben működőképesek lesznek-e. Egy 2020-as belügyminisztériumi tanulmány szerint ugyanis a menedékkérők legnagyobb többsége semmit, vagy nagyon keveset ért a brit jogi szabályozásból.

Borítókép: Suella Braverman belügyminiszter (Fotó: MTI/AP/Kin Cheung)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.