Moszkva ellen keres szövetségeseket az Európai Unió

Kína és Oroszország elsöprő befolyásának visszaszorítására összpontosít Brüsszel a délkelet-ázsiai térségben.

2022. 12. 14. 19:10
HAVASI Bertalan; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor a brüsszeli EU-ASEAN csúcstalálkozón Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világpolitikai kihívásokról, a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséről, az éghajlatváltozással összefüggő zöldátállásról, a digitális infrastruktúrába történő befektetésekről és a 2023–27 között megvalósuló EU–ASEAN akciótervről tárgyaltak szerdán az Európai Unió és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) állam- és kormányfői Brüsszelben. Az első EU–ASEAN csúcstalálkozón hazánkat Orbán Viktor miniszterelnök képviselte, aki a multilaterális egyezkedések mellett számos kétoldalú megbeszélést is folytatott a délkelet-ázsiai országok, köztük Laosz és Thaiföld vezetőivel. 

ORBÁN Viktor; PHANKHAM, Viphavanh; MAGYAR Levente
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Phankham Viphavanh laoszi miniszterelnök (b2) kétoldalú találkozója az uniós tagállamok és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) tagállami vezetőinek csúcstalálkozója keretében Brüsszelben. A kormányfő mellett Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (j3) Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az ASEAN – az Egyesült Államok és Kína után – az Európai Unió harmadik legnagyobb partnere Európán kívül, a tíz állam kormányközi együttműködésén alapuló regionális szervezettel ápolt multilaterális gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok pedig az orosz–ukrán háború és a koronavírus-világjárvány okozta gazdasági visszaesésből való kilábalást kereső úton különösen felértékelődnek az uniós tagállamok számára. A két térség közötti együttműködésnek egyébként hosszú múltja van:

az EU és az ASEAN 45 éve létesített diplomáciai kapcsolatot egymással, együttműködésüket pedig 2020-ban stratégiai partnerségi szintre emelték, a délkelet-ázsiai térség legdinamikusabb országaival való kapcsolatépítés – ahol egyébként Kína ambíciói is egyre nagyobbak – azonban hosszú ideje nem a kívánt ütemben halad. 

Az Európai Bizottság ugyanis még 2007-ben kezdett tárgyalásokat egy szabadkereskedelmi megállapodásról az ASEAN-országokkal, a régióközi tárgyalások azonban szinte teljesen elakadtak, és helyette bilaterális szinten folytatódtak az uniós tagállamok és az ASEAN-országok között.

Elcsábítaná az EU Moszkvától az ASEAN-országokat

Az ASEAN tíz országának (Fülöp-szigetek, Indonézia, Malajzia, Szingapúr, Thaiföld, Vietnam, Laosz, Brunei, Mianmar és Kambodzsa) 660 millió lakója van, vagyis Kína és India után a legnépesebb gazdasági térség; nem véletlen, hogy a EU–ASEAN csúcstalálkozó napirendjén kiemelt helyen szerepelt a mélyebb infrastrukturális kapcsolatok előmozdítása. Az Európai Unió a Global Gateway (GG) program keretében szeretne minél több projektet megvalósítani, amellyel az EU a kínai Egy övezet, egy út nevű kezdeményezést hivatott – nagyságrendekkel kisebb léptékben – ellensúlyozni. Ursula von der Leyen bizottsági elnök bejelentette: 

az EU egy tízmilliárd eurós befektetési csomagot terjeszt elő az ASEAN-országok számára 2027-ig. Elemzők szerint ennek célja, hogy erősítse a délkelet-ázsiai régióval való kapcsolatokat az ellátási láncok diverzifikálása és az Oroszországgal szembeni támogatás növelése érdekében.

Viszonyításképp: a Kína és az ASEAN közötti kereskedelem az idei első hét hónapban elérte az 544,9 milliárd dollárt, az ASEAN statisztikái szerint pedig a közvetlen kínai befektetések összértéke a 2020-as 7 milliárd dollárról 2021-re 13,6 milliárd dollárra nőtt.

Kínával nehéz versenyezni Délkelet-Ázsiában

Charles Santiago, az ASEAN Emberi Jogok Parlamenti Képviselői (APHR) szervezetének elnöke a csúcstalálkozó margóján a Deutsche Welle német közszolgálati csatornának nyilatkozva elmondta, a régiók közötti szabadkereskedelmi megállapodás továbbra sincs a tárgyalóasztalon, az EU ugyanakkor arra törekszik, hogy „elcsábítsa” a délkelet-ázsiai országokat az Oroszországgal való erősebb kapcsolatok kialakításától. 

Jelenleg minden kereskedelmi tárgyalás Kína és Oroszország elsöprő befolyásának visszaszorítására összpontosít

– fogalmazott Santiago. Az ASEAN-térség kereskedelmi kapcsolatai egyébként jelentősen visszaestek az orosz–ukrán háború február 24-ei kezdete óta, a térség ugyanakkor korántsem egységes a Moszkvával való bánásmódot tekintve. Szingapúr például csatlakozott az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókhoz, míg a Moszkvával szoros katonai kapcsolatokat ápoló Vietnam és Laosz igyekszik semleges maradni – Thaifölddel együtt tartózkodtak azon az októberi ENSZ-szavazáson, amelyen a világszervezet tagállamainak jelentős része elítélte négy ukrajnai régió Oroszország általi elcsatolását.

HUN SEN; MARCOS, Ferdinand; VON DER LEYEN, Ursula; MICHEL, Charles
Ferdinand Marcos Jr. Fülöp-szigeteki elnök, Hun Szen kambodzsai miniszterelnök, Charles Michel, az Európai Tanács és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b-j) sajtótájékoztatót tart az EU-tagállamok és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségét (ASEAN) alkotó országok csúcstalálkozójának végén Brüsszelben 2022. december 14-én. Az egynapos találkozót a két szervezet nemzetközi kapcsolatainak 45. évfordulója alkalmából tartották. Fotó: Stephanie Lecocq

Kína azonban továbbra is az ASEAN legnagyobb kereskedelmi partnere, és a régióban sokan óvakodnak attól, hogy eltávolodjanak a távol-keleti óriás szomszédjuktól. Az Európai Unió sincs könnyű helyzetben: Brüsszel a Peking és Washington között növekvő rivalizálás közepette igyekszik magát megbízható partnerként feltüntetni Délkelet-Ázsia dinamikus gazdaságai számára.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) az uniós tagállamok és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) tagállami vezetőinek csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2022. december 14-én. Jobbról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.