Továbbra is blokád alatt áll Hegyi-Karabah

Azerbajdzsáni környezetvédelmi aktivisták már több mint két hete lezárták az Örményország és az örmény fennhatóság alatt álló, de jogilag Azerbajdzsánhoz tartozó Hegyi-Karabah Köztársaság közti egyetlen szárazföldi szállítási útvonalat, a Lacsin-folyosót. Az örmény kormány és a különböző civil szervezetek szerint humanitárius válság fenyeget, Jereván elégedetlen az orosz békefenntartók tevékenységével.

2022. 12. 28. 18:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt a területet az orosz békefenntartóknak kellene ellenőrizniük, azonban a megállapodással ellentétben ez nem valósul meg − fogalmazott Nikol Pasinján örmény miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott egyeztetését követően. Pasinján az elmúlt hetekben kialakult krízishelyzet megoldásának érdekében tárgyalt az orosz államfővel: azeri aktivisták december közepe óta blokádot állítottak az Örményországot és a jogilag Azerbajdzsánhoz tartozó, azonban az 1990-es évek óta örmény fennhatóság alatt álló Hegyi-Karabah Köztársaságot összekötő Lacsin-folyosóra. Ennek következtében a Hegyi-Karabahban élő örményeket elvágták anyaországuktól, ami súlyos problémákat eredményez − hívják fel a figyelmet a különböző humanitárius és emberi jogi szervezetek. 

 

Több súlyos állapotban lévő beteg ellátása és áthelyezése vált lehetetlenné a blokád miatt − közölte a héten az örmény egészségügyi minisztérium. Emellett az élelmiszer-, üzemanyag-, valamint gyógyszerellátás is veszélybe került, mivel a szakadár köztársaság ezeket nem minden esetben tudja megoldani önerőből, importra szorul.

− Függetlenül attól, hogy ki torlaszolja el az utat, az azeri hatóságoknak és az orosz békefenntartóknak biztosítaniuk kell, hogy a folyosó nyitva maradjon a szabad mozgás, valamint az alapvető árukhoz való hozzáférés érdekében − mutatott rá Hugh Williamson, a Human Rights Watch emberi jogi szervezet európai és közép-ázsiai igazgatója.

Azeri aktivisták − az örmény álláspont szerint Baku által támogatott rendbontók − környezetvédelmi okokra hivatkozva húztak blokádot a létfontosságú Lacsin-folyosóra még december 12-én. A demonstrálók szerint az örmény fennhatóság alatt álló Hegyi-Karabah Köztársaság területén a környezetvédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyva zsákmányolják ki a különböző bányákat, éppen ezért legfőbb követelésük, hogy Baku figyelemmel követhesse és ellenőrizhesse a kitermelés folyamatát. 

Ennek a minap Dzsejhun Bajramov azeri külügyminiszter is hangot adott, nyilatkozata szerint a tüntetők csak ezen feltételek megvalósulásakor szüntetik meg a blokádot.

A blokád feloldására a nemzetközi közösség több tagja, köztük az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió is felszólította a feleket. Tizenegy francia − mind Franciaországban, mind pedig az Egyesült Államokban jelentős örmény diaszpóra él − parlamenti képviselő levélben fordult Emmanuel Macronhoz, arra sürgetve a köztársasági elnököt, hogy avatkozzon közbe a humanitárius válság megfékezésének érdekében. Hegyi-Karabah Köztársaság fővárosában, 

Sztepanakertben (Khankendi) napokon keresztül tüntetők ezrei vonultak utcára a blokád megszüntetését követelve, akadnak azonban olyanok, akik csatlakoznának az azeri aktivistákhoz.

 Az azerbajdzsáni pakisztáni tanulók szövetsége közleményben állt ki a folyosót eltorlaszoló demonstrálók mellett, elítélve a természeti erőforrások önző és mértéktelen kizsákmányolását.

Hegyi-Karabah Köztársaság még a kilencvenes évek elején szakadt el Azerbajdzsántól, azonban a világ országainak túlnyomó része − beleértve Örményországot − nem ismeri el függetlenségét. Az örmények és azeriek közt fennálló, a területért folytatott több mint harmincéves befagyott konfliktus legutóbbi fellángolásakor Azerbajdzsán jelentős területeket foglalt vissza, az oroszok közbenjárásával kötött tűzszüneti egyezmény értelmében pedig Moszkva békefenntartó tevékenységet lát el a vitatott régióban, beleértve a Lacsin-folyosót is. A szóban forgó bányászati szektor egyébként a szakadár köztársaság gazdaságának egyik húzóágazata, azonban a 2020-as harcok következtében számos bánya visszakerült Baku fennhatósága alá, újabb sebet ejtve ezzel az amúgy sem túl acélosan teljesítő karabahi gazdaságon. 

Borítókép: Azerbajdzsáni környezetvédelmi aktivisták néznek farkasszemet az orosz békefenntartókkal a Lacsin-folyosón (Fotó: Anadolu Agency/Getty Images/Resul Rehimov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.