Amerikai mintát követhet az Európai Parlament reformja

A tengerentúlon a világon egyedülállóan szigorúak a lobbitevékenységet szabályozó törvények.

2023. 01. 07. 7:20
KAILI, Eva;
Rabat, 2022. december 22. 2022. október 10-én a marokkói fõvárosban, Rabatban készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselõrõl, az Európai Parlament alelnökérõl, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték Belgiumban 2022. december 11-én. MTI/EPA/Dzsalal Morsidi Fotó: Dzsalal Morsidi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem egy hónap telt el az Európai Parlamentben (EP) tavaly decemberben kirobbant korrupciós botrány óta. Roberta Metsola, a testület elnöke akkor az átláthatóságot és a képviselők büntethetőségét előmozdító reformcsomagot ígért az új esztendőre, amelynek elemei­ről azóta sem derültek ki részletes információk. – Nem tudjuk még pontosan, hogy mi történt, hiszen még tart a nyomozás, de az jól látszik, hogy reformokra szükség van – fogalmazott lapunk megkeresésére Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. A szakértő kiemelte, a mostani botrány kapcsán azt a következtetést lehet levonni, hogy a parlament intézményi szerepe, befolyása egyre jobban megnövekedett az elmúlt években.

Nagyon komoly szabályokat kell hozni arra, hogy milyen feltételek mentén lehet a lobbi tevékenységet folytatni, átláthatóvá és ellenőrizhetővé kell tenni az egész folyamatot, ahogyan például az Egyesült Államokban tették

– mutatott rá Gálik Zoltán. Az Eva Kaili korábbi EP-alelnök, valamint több EP-képviselő és nem kormányzati szervezet (NGO) körül egyre terebélyesedő botrány kirobbanását követően a parlament állásfoglalást fogadott el, amelyben részletezik, hogy mely területeken kellene változásokat szorgalmazni annak érdekében, hogy a jövőben elkerülhetők legyenek a hasonló incidensek. Ilyen például az, hogy a képviselők különböző vállalatoknál tölthetnek be másodállásokat, nem kell beszámolniuk minden találkozójukról, vagy hogy a különböző nem kormányzati szervezeteknek kötelezően regisztrálniuk kell az EP átláthatósági nyilvántartásába – ez utóbbi egyébként most is így van, a botrányban érintett NGO-k azonban nem tettek eleget ennek.

Ahogy azt a szakértő is hangsúlyozta, az Egyesült Államokban a második világháborút megelőzően kialakított és azóta is folyamatosan fejlesztett lobbitevékenységet szabályozó rendszer remek példaként szolgálhat az Európai Uniónak. 

Amerikában a világon egyedülállóan szigorú szabályok mentén biztosítják a lobbitevékenységek átláthatóságát, tekintve, hogy nagyhatalmi befolyás miatt a belföldi szereplők mellett külföldi országok is előszeretettel környékezik meg a törvényhozókat. 

Szaúd-Arábia például csak 2015–2017 között 18 millió dollárt költött 145 lobbista tevékenységének a finanszírozására. Az amerikai rendszerhez hasonló szisztéma létrehozása azonban bonyolultabb lehet az Európai Unióban, tekintve, hogy egy nemzetközi intézményről van szó – mutatott rá Gálik Zoltán, hozzátéve, hogy részletesen ki kell dolgozni azokat a jogszabályokat, amelyek biztosítják a joghatósággal rendelkező szerveknek a folyamatok kivizsgálását.

Az, hogy a reformfolyamat mikor indulhat el és hogyan fog zajlani, még kérdéses. Kezdeményezésre általában az Európai Bizottságnak van lehetősége az unión belül, de a változtatásokhoz a parlament és a tagállamok döntése is kell. 

Biztos vagyok benne, hogy az EP kompetenciájának és reputációjának védelmében kezdeményező lesz a kérdésben, valamint a tagállamok is nagyon erőteljesen fogják szorgalmazni a szükséges szabályok meghozatalát

– összegezte a szakértő.

Borítókép: 2022. október 10-én a marokkói fővárosban, Rabatban készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték Belgiumban 2022. december 11-én (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.