Bukarest továbbra is bízik a schengeni tagságban

Egybehangzó vélemények szerint idén Románia és Bulgária is az övezet része lesz.

Borítókép: Határátkelőhely Románia és Moldova között (Fotó: Daniel Mihailescu/AFP) Fotó: DANIEL MIHAILESCU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly meglepetésként érte a bukaresti diplomáciát, hogy Ausztria – és részben Hollandia – ellenállásán elbukott Románia Schengen-tagsága. Egy friss felmérés szerint a megkérdezett román állampolgárok ötvenhárom százaléka úgy véli, ebben az évben sem valósul meg a határok szabad átjárását biztosító régióhoz való csatlakozás.

Bár Ausztria továbbra is kitart elutasító álláspontja mellett, Bukarest a vétó mellett megoldáskereső nyitottságának jeleként visszaküldte Bécsbe az ország decemberben hazarendelt nagykövetét.

Klaus Johannis román államfő a napokban telefonon egyeztetett Alexander Van der Bellen osztrák elnökkel, s kifejezte reményét, hogy a bécsi kormány is a lehető leghamarabb konstruktív álláspontra helyezkedik a kérdésben. Johannis szerint Bukarest – az osztrák aggodalmakra válaszolva – továbbra is kész a kétoldalú, illetve európai szintű együttműködésre a balkáni útvonalat használó illegális bevándorlás megfékezése érdekében.

Vincze Lóránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti képviselője a Maszol erdélyi hírportálnak azt mondta: egybehangzó vélemények szerint idén Románia és Bulgária is a schengeni övezet része lesz. – Az Európai Bizottság előkészítő munkája meghatározó ebben, hiszen megoldásokat kell javasolni az Ausztria által felvetett öt kifogásra, ennek pedig része lehet például egy határkerítés megépítése Bulgária és Törökország között. Az Európai Tanács és a soros elnökség szerepe szintén nagyon fontos – vázolta az RMDSZ politikusa. Úgy vélte, senkinek sem hiányzik egy újabb kudarcélmény. 

– A 2024-es választási évet több szempontból is nehézzé tenné egy sikertelenség. Ezt többször elmondtuk az RMDSZ nevében Brüsszelben, tudomásul vették, hogy a szélsőséges és rendszerellenes pártok esélyeit növeli, ha idén sem lesz meg a csatlakozás 

– mondta az EP-képviselő.

 

Borítókép: Határátkelőhely Románia és Moldova között (Fotó: AFP/Daniel Mihailescu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.