„Fizessenek a gazdagok!” − mondják a gazdagok

Több mint kétszáz milliomos és milliárdos nyílt levélben kéri a világ kormányait: adóztassák meg őket.

2023. 01. 18. 17:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Itt az idő, hogy felvegyük a harcot a rendkívüli jövedelemmel; itt az idő, hogy megadóztassuk az ultragazdagokat − áll a több mint kétszáz milliomos és milliárdos által jegyzett, a világ kormányzatainak címzett nyílt levélben, melyet a davosi Világgazdasági Fórum alkalmával hoztak nyilvánosságra. A „rendkívüli vagyon ára” című levelet 13 ország legtehetősebb üzletemberei, színészei, közéleti személyiségei fogalmazták meg, s arra kérik a kormányokat, hogy vessenek ki extraadót rájuk annak érdekében, hogy segítsék a szerényebb körülmények közt élő, megélhetési válsággal küzdő rétegeket. 

Az elmúlt öt évtized tapasztalatai azt mutatják, hogy csakis a legtehetősebbek tudják növelni vagyonukat. Az elmúlt néhány évben ez a tendencia még inkább felgyorsult, a megoldás ugyanakkor itt van a szemünk előtt. Önöknek, globális képviselőinknek, meg kell adóztatniuk minket, ultragazdagokat és ennek most kell elkezdődnie

− szólítottak fel a levélben. 

A kezdeményezés egyébként nem új keletű. Az aláírókat tömörítő Hazafias Milliomosok szervezet még 2010-ben jött létre az Egyesült Államokban, ekkor negyvenöt milliomos fordult Barack Obama akkori elnökhöz annak érdekében, hogy szüntessék meg a Bush-adminisztráció idején bevezetett, a legtehetősebb rétegeket adókedvezményben részesítő intézkedéseket. Az alapító tagok közt ott voltak például a világszerte népszerű Ben&Jerry’s jégkrémgyártó vállalat tulajdonosai, Ben Cohen és Jerry Greenfield vagy Erica Payne politikai elemző és író. 

A mozgalom aztán egyre több és több tehetős amerikait vonzott, 2011-re már százötvenen, 2019-re pedig több mint kétszázan csatlakoztak. 

Ahhoz, hogy valaki tagja lehessen a tekintélyes klubnak éves jövedelmének el kell érnie az egymillió dollárt vagy vagyontárgyai értékének meg kell haladnia az ötmillió dollárt. Mára a mozgalom sorai közt tudhatja többek közt George Zimmer amerikai üzletembert, Mark Ruffalo színészt, vagy éppen Abigail Disneyt, Walt Disney dédunokáját. 

A mozgalom − amely az Egyesült Államok után más országokban, például Nagy-Britanniában is megjelent − legfőbb célja elérni azt, hogy az átlagembereknek ugyanannyi politikai erejük és befolyásuk legyen, mint a világ elitjébe tartozóknak. Ennek elérése az első lépés − szerintük − a leggazdagabb rétegek megadóztatása, emellett pedig törvényileg kell biztosítani a létminimumhoz szükséges jövedelmet mindenki számára, mivel ez hozzájárulna a gazdaság felpörgetéséhez, szegények és gazdagok egyaránt profitálhatnának belőle. 

Alexandria Ocasio-Cortez demokrata képviselő a 2021-es Met gálán „Adóztassuk meg a gazdagokat” feliratú ruhában. Fotó: Twitter

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.