Hidvéghi Balázs: A magyar kormányt bírálók közül most sokan rács mögött ülnek

A FIdesz EP-képviselője szerint itt az ideje, hogy világosabb és szigorúbb szabályokat hozzanak az NGO-k brüsszeli tevékenységével kapcsolatban.

Magyar Nemzet
2023. 01. 27. 9:17
HIDVÉGHI Balázs
Strasbourg, 2019. július 15. Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP EP-képviselője az Európai Néppárt képviselőcsoportjának ülésén az Európai Parlamentben (EP) Strasbourgban 2019. július 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyetértek azokkal, akik azt mondták, hogy ez a politikai korrupció klasszikus esete. Itt nem lobbizásról van szó. Külföldi hatalmak befolyást vásárolnak, manipulálják a döntéshozatali napirendet és a politikai döntéseket − kezdte felszólalását tegnap Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő az Európai Unió demokratikus folyamatába történő külföldi beavatkozásokkal foglalkozó INGE bizottság ülésén. 

Hidvéghi kiemelte: fontos egy olyan aspektusról beszélni a botránnyal kapcsolatban, amelyről kevesebb szó esik, ez pedig az nem kormányzati szervezetek (NGO) szerepe az ügyben, valamint alapvetően az unió döntéshozatali mechanizmusában. Hozzátette, eddig úgy tudjuk, legalább két gyanús hátterű NGO érintett a botrányban, melyeknek jelentős befolyása van az unió és az Európai Parlament döntéshozatalára. 

Ez rávilágít arra, hogy világosabb és szigorúbb szabályokra van szükség az NGO-k átláthatóságával kapcsolatban. Tudnunk kell, kik ők, mit csinálnak, kik állnak a háttérben, és a legfontosabb, hogy honnan jön a pénzük, és hogy mit kell ezért cserébe tenniük

− fejtette ki Hidvéghi Balázs. A képviselő elmondta, Magyarország számára ez nem ismeretlen terület, néhány évvel ezelőtt a magyar kormány elfogadott egy, a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt, amiért kemény kritika és támadások középpontjába került a parlamentben, különösen a baloldalról.

Talán a Jóisten humorérzéke, hogy a kemény kritikusok közül néhányan, akik a jogállamiság bajnokainak adták ki magukat, most rács mögött vannak vagy nyomozás alatt állnak

− vélekedett a képviselő. Hidvéghi ezután a bizottság előtt felszólaló panelisták felé fordulva feltette a kérdést: – Nem gondolják, hogy itt az ideje a világosabb és szigorúbb szabályok elfogadásának az NGO-k brüsszeli működésével és befolyásolásával kapcsolatban?

Borítókép: Hidvéghi Balázs, a Fidesz–KDNP EP-képviselője (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.