időjárás 16°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Hidvéghi Balázs: A magyar kormányt bírálók közül most sokan rács mögött ülnek

Magyar Nemzet
2023.01.27. 09:17 2023.01.27. 09:20
Hidvéghi Balázs: A magyar kormányt bírálók közül most sokan rács mögött ülnek

– Egyetértek azokkal, akik azt mondták, hogy ez a politikai korrupció klasszikus esete. Itt nem lobbizásról van szó. Külföldi hatalmak befolyást vásárolnak, manipulálják a döntéshozatali napirendet és a politikai döntéseket − kezdte felszólalását tegnap Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő az Európai Unió demokratikus folyamatába történő külföldi beavatkozásokkal foglalkozó INGE bizottság ülésén. 

Hidvéghi kiemelte: fontos egy olyan aspektusról beszélni a botránnyal kapcsolatban, amelyről kevesebb szó esik, ez pedig az nem kormányzati szervezetek (NGO) szerepe az ügyben, valamint alapvetően az unió döntéshozatali mechanizmusában. Hozzátette, eddig úgy tudjuk, legalább két gyanús hátterű NGO érintett a botrányban, melyeknek jelentős befolyása van az unió és az Európai Parlament döntéshozatalára. 

Ez rávilágít arra, hogy világosabb és szigorúbb szabályokra van szükség az NGO-k átláthatóságával kapcsolatban. Tudnunk kell, kik ők, mit csinálnak, kik állnak a háttérben, és a legfontosabb, hogy honnan jön a pénzük, és hogy mit kell ezért cserébe tenniük

− fejtette ki Hidvéghi Balázs. A képviselő elmondta, Magyarország számára ez nem ismeretlen terület, néhány évvel ezelőtt a magyar kormány elfogadott egy, a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt, amiért kemény kritika és támadások középpontjába került a parlamentben, különösen a baloldalról.

Talán a Jóisten humorérzéke, hogy a kemény kritikusok közül néhányan, akik a jogállamiság bajnokainak adták ki magukat, most rács mögött vannak vagy nyomozás alatt állnak

− vélekedett a képviselő. Hidvéghi ezután a bizottság előtt felszólaló panelisták felé fordulva feltette a kérdést: – Nem gondolják, hogy itt az ideje a világosabb és szigorúbb szabályok elfogadásának az NGO-k brüsszeli működésével és befolyásolásával kapcsolatban?

Borítókép: Hidvéghi Balázs, a Fidesz–KDNP EP-képviselője (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.