A földrengés után egyszerűbb lesz új városokat emelni, mint újjáépíteni

Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa figyelmeztetett: meg kell előzni a második, humanitárius tragédiát.

2023. 02. 17. 15:24
null
Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Attól tartok, hogy az áldozatok száma még jelentősen emelkedni fog. Óriási területeket érintett a földrengés, egyszerűen lehetetlen minden romot átvizsgálni, esélytelen mindenkit kimenteni. A kutatás a nagyvárosokban kezdődött, de vannak olyan környező falvak, ahová még el sem jutottak a mentőcsapatok – mondta el lapunknak Dékány Bence, akit a törökországi katasztrófa helyszínén értünk utol. 

Az Ökumenikus Segélyszervezet iraki képviseletének vezetője is megerősítette, hogy iszonyatos a pusztítás, tapasztalatai szerint különösen Hatay tartományban vannak olyan települések, ahol az épületek 50-60 százaléka elpusztult és 90 százaléka lakhatatlanná vált. 

– Ezeket vélhetően le fogják bontani, és a helyükön új várost építenek majd. Nincs értelme a rehabilitációnak – magyarázta.

Dékány Bence, az Ökumenikus Segélyszervezet iraki képviseletének vezetője a törökországi földrengés helyszínén. Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

Dékány Bence arról tájékoztatott, hogy a túlélők utáni kutatással azért még nem hagytak fel, de a volumen egyértelműen csökkent, a nemzetközi csapatok – köztük a magyarok – is már többségében hazatértek. Csodás megmenekülések egyébként még mindig vannak, az Anadolu török hírügynökség éppen pénteken adott hírt róla, hogy egy 26 és 34 éves férfira 261 óra után találtak rá élve a romok alatt. 

A mentési után most érünk a humanitárius szakaszba. Kulcsfontosságú a segítség, hogy ne alakuljon ki második tragédia 

– figyelmeztetett. Elmondása szerint a fedél nélkül maradtak egy része a nyílt utcán él, annak reményében, hogy a házuk romjai sorra kerülnek, és talán sikerül még megmenteni szeretteiket. Mások saját sátraikban vagy a sebtében felhúzott sátor- és konténertáborokban húzzák meg magukat. Annyiban szerencséjük van, hogy az első napok mostoha időjárása után mostanra valamelyest enyhült a hideg, de így is, amit lehet, eltüzelnek. – Óriási a fertőzésveszély. Felméréseink szerint most ivóvízre, tisztálkodási vízre, higiéniás csomagokra van leginkább szükség – sorolta.

Az Ökumenikus Segélyszervezet iraki képviseletén keresztül sietett a helyszínre, azonnal hatezer eurós gyorssegéllyel támogatta egyik törökországi partnerszervezetét, Szíriában pedig ötmillió forinttal segítette az egyik aleppói szervezetet. – Szíriába sokkal nehezebb eljutni vagy a segélyt eljuttatni, de az első pillanattól felvettük velük a kapcsolatot. Ott inkább gyógyszerre, egészségügyi felszerelésre van szükség – zárta szavait. A törökországi és szíriai földrengés károsultjainak megsegítésére az Ökumenikus Segélyszervezet külön gyűjtést indított.

Borítókép: Egyes településeken az épületek 50-60 százaléka megsemmisült (Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.