Fordulópont várható az unió migrációs politikájában?

A határkerítések uniós finanszírozása, a Frontex nagyobb befolyása és az Afrikának nyújtott támogatás is szerepel a tagországok javaslatai között, amelyeket a napokban tettek Brüsszelnek az illegális migráció kezelésére. Az uniós állam- és kormányfők e heti csúcstalálkozóján megkerülhetetlen téma lesz, hogy egyre égetőbb szükség van egy új migrációs megállapodásra.

2023. 02. 08. 5:54
null
Lampedusa, 2023. február 3. Rendõrök nézik, amint az olasz parti õrség nyolc illegális bevándorló holttestével érkezõ hajója kiköt a szicíliai Lampedusa kikötõjében 2023. február 3-án. A parti õrség több tucat észak-afrikai migránst vett fedélzetére a Földközi-tengeren hánykolódó bárkájukból, az elhunytak holttestével együtt. MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo Fotó: Concetta Rizzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javaslatok a migráció megfékezésére

„Mindaddig, amíg az európai menekültügyi rendszer és annak alacsony visszatoloncolási aránya vonzerővel bír, továbbra is áramolni fognak az EU-ba a harmadik országbeli polgárok, akiknek egyébként nincs szükségük nemzetközi védelemre” – írták az Európai Uniónak címzett közös levelükben uniós vezetők az Európai Tanács csütörtökön kezdődő ülése előtt. Dánia, Ausztria, Litvánia, Lettország, Észtország, Görögország, Szlovákia és Málta összefogásukban arra sürgetik Brüsszelt, gyorsítsa fel az illegális migráció elleni harcot. A tagországok vezetői szerint ezt úgy lehetne elérni, ha az EU finanszírozásával megerősítenék a határvédelmet, illetve felhatalmazást adnának az uniós határvédelmi ügynökségnek, a Frontexnek a visszatoloncolásokra.

Néhány tagország ismét felvetette a dublini rendelet szigorúbb végrehajtásának lehetőségét is. A korábbi uniós szabályozás előírja, hogy ott bírálják a menedékkérelmeket, ahol a migránsok először lépnek be az EU területére. Ezt a javaslatot leginkább észak- és nyugat-európai országok szorgalmazzák, például Hollandia, Ausztria és Dánia, ellentétben a déli államokkal, mint Olaszország és Görögország, amelyek leginkább viselik az Afrika és a Közel-Kelet felől érkező tömegek terheit.

Az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni várhatóan arra fogja kérni az állam- és kormányfőket a csúcstalálkozón, hogy az Afrikának nyújtott támogatással igyekezzenek megfékezni, hogy az ottani emberek elhagyják a kontinenst. 

A visegrádi négyek eközben már meg is kezdte az afrikai országok megsegítését, hétfő este az együttműködés országainak támogatásával megvásárolt járőrhajót adtak át Líbiának. – Ez az első hajó, melyet teljes egészében a visegrádi országok finanszíroztak – nyilatkozta az MTI-nek Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős tagja, aki jelen volt az átadón. Úgy vélte, a járőrhajók jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy az illegális migrációt fel lehessen számolni a tengeren.

Kudarc az unió eddigi politikája

Az uniós csúcs egyik legsarkalatosabb napirendi pontja ugyanakkor várhatóan a határkerítések finanszírozásának kérdése lesz. „A legfontosabb fejlemény, hogy immár az Európai Néppárt (EPP) is a jobboldali pártcsaládok narratíváját képviseli” – írta meg a Migrációkutató Intézet (MKI) a csúcstalálkozót megelőző elemzésében. Az MKI hangsúlyozza, az elmúlt években kizárólag az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) és az Identitás és Demokrácia európai parlamenti pártcsaládok szorgalmazták a határok védelmének és a kitoloncolásoknak a fontosságát. Jelenleg azonban már Manfred Weber, az EPP elnöke is úgy véli, Brüsszelnek kell finanszíroznia az EU külső határain épülő kerítéseket. Egy új migrációs paktum szükségességét a 2022-es számokkal magyarázza: tavaly 330 000 illegális migráns érkezett Európába a Frontex adatai szerint, ami több mint hatvan százalékkal meghaladja a 2021-es adatokat.

Ezek a számok elfogadhatatlanok, s az EU eddigi politikájának kudarcát jelzik

– idézi az MKI Weber és képviselőtársa, David Casa véleménycikkét.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden szintén arra szólította fel Brüsszelt, szálljon be a határvédelem finanszírozásába, a kerítések ugyanis egész Európát védik. A kormányfő közös videókonferencián vett részt az uniós csúcstalálkozó előkészítéseként a lengyel, a belga, a finn és a máltai kormányfővel, a bolgár államfővel, valamint Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével. 

Borítókép: Rendőrök nézik, amint az olasz parti őrség nyolc illegális bevándorló holttestével érkező hajója kiköt a szicíliai Lampedusa kikötőjében 2023. február 3-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.