időjárás 11°C Emőke 2023. március 23.
logo
Az Európai Néppárt közeledik az olasz kormányhoz

Meloniék nem engednek migrációs politikájukból

Jánosi Dalma
2023.01.27. 20:14 2023.01.27. 20:42
Meloniék nem engednek migrációs politikájukból

Továbbra is az olasz kormány jelöli ki, hol köthetnek ki a nemzetközi mentőhajók. Az Európai Néppárt Meloniék kedvét keresi. Manfred Weber meglepő kijelentést tett a migrációt illetően.

Folytatódik a harc a Földközi-tengeren mentési műveleteket végző civil szervezetek és a Giorgia Meloni vezette kormány között. Az Il Giornale olasz napilap beszámolója szerint a civil hajók nem hajlandók elfogadni a Piantedosi-rendeletben foglalt szabályokat, melyek jelentősen csökkentenék a mentési műveletek gyakoriságát. A sajtó beszámolója szerint a Geo Barents civil hajó egy mentési művelet helyett hármat hajtott végre a líbiai partoknál, és csak ezt követően kért kikötési engedélyt az olasz belügyminisztériumtól.

 A tárca vezetője, Matteo Piantedosi korábban hangsúlyozta, hogy a déli szigetek és partszakasz tehermentesítése érdekében a jövőben csak az északi és közép-olaszországi kikötőkben engedélyezi a partra szállást. Ezért csak Spezia kikötőjében tehetik partra a Geo Barents mentőhajó fedélzetére vett 237 túlélőt.

 Az Orvosok Határok Nélkül civil szervezet azonnali nemtetszésének adott hangot, és felszólította az olasz kormányt, hogy gondolja át a kikötő megválasztását. (Mivel ez a legtávolabbi pont, amelyet civil hajó számára kijelölt a belügy.) A Liguriáig tartó hajóút három napot vesz igénybe, a többnapos további hajózás pedig veszélyezteti a túlélők egészségét – sérelmezte a hajó kapitánya. Az ugyancsak a Földközi-tengeren tartózkodó Sea Watch civil hajó kapitánya szolidaritásának adott hangot, véleménye szerint az olasz kormány megsérti a nemzetközi jogszabályokat és hátráltatja az életmentést azzal, hogy egyre távolabbi kikötőbe irányítja a hajókat. A nem kormányzati szervezetek a nemzetközi sajtó hasábjain azzal vádolták meg az olasz kormányt, hogy embertelen migrációs politikát folytat, eltávolítja a mentési övezetekből a civil hajókat, ezzel pedig kockáztatja az utasok életét.

Aki a civil szervezeteket támogatja, az gondoskodjon további ellátásukról is 

– jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke, aki a Meloni-kormány migrációs politikája mellett foglalt állást a Politicónak adott nyilatkozatában. Meglepő kijelentés, mivel Németország a közelmúltban jelentős pénzügyi támogatásokkal bátorította a Földközi-tengeren tevékenykedő civil hajókat. Az Il Giornale olasz napilap szerint Weber kijelentése tökéletes összhangban van a Meloni-kormány migrációs politikájának irányelveivel. 

Weber nyilatkozatában nehezményezte, hogy a 2015-ös migrációs krízis óta az Európai Uniónak nem sikerült a bevándorlásra vonatkozó összehangolt szabályrendszerben megegyeznie. 

A német politikus az interjúban azt is kifejtette, hogy a mentőhajók tevékenységére vonatkozó viselkedési szabályrendszer lefektetése szükséges, ugyanakkor a támogatásokat osztogató Franciaországnak és Németországnak részt kellene vállalnia a dél-európai országokat érő migrációs nyomás enyhítésében. Az olasz jobboldali lapok az Európai Néppárt és az Európai Reformerek és Konzervatívok pártcsalád egymáshoz való közeledéseként értékelik Weber migrációs szigorításokra vonatkozó kijelentéseit.

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.