Hidvéghi Balázs: Véget kell vetni az álcivil szervezetek manipulációjának

Noha Brüsszel mindent elkövet annak érdekében, hogy bagatellizálja az EU eddigi történetének legnagyobb korrupciós botrányát, az már most látszik, hogy ez nem csupán néhány baloldali képviselőt érint, hanem az uniós vitákat befolyásoló és manipuláló, emberi jogi és jogállamisági kérdésekben a napirendet tematizáló álcivil szervezetek érintettsége is bizonyosságot nyert – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Hidvéghi Balázs. A fideszes európai parlamenti képviselő lapunknak arról is beszélt: beszédes tény, hogy a Magyarországot egymással versengve kritizáló politikusok egy része jelenleg vizsgálati fogságban van.

2023. 02. 13. 20:46
HIDVÉGHI Balázs
Strasbourg, 2019. július 15. Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP EP-képviselője az Európai Néppárt képviselőcsoportjának ülésén az Európai Parlamentben (EP) Strasbourgban 2019. július 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sokszori próbálkozás után vette csak napirendre az Európai Parlament baloldali többsége a korrupciós botrányban is kulcsszerepet játszó nem kormányzati szervezetek ügyét. Hétfőn is csupán eldugva, az ülésszak végén, a késő esti órákban sikerült helyet szorítaniuk az Európai Unió történetének legnagyobb korrupciós botrányához köthető, nem kormányzati szervezeteknek juttatott uniós támogatások ügyét – mondta el a Magyar Nemzetnek Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő. A politikus szerint ez nem véletlen, hiszen látszik:

Brüsszel mindent elkövet annak érdekében, hogy bagatellizálja a botrányt, és úgy állítsa be, mintha ez csupán néhány képviselő ügye lenne. Valójában azonban már most is nyilvánvaló, hogy sokkal többről van szó, ez a botrány ugyanis egy rendszerszintű korrupcióról tanúskodik az uniós csúcsintézményekben, amely amellett, hogy több európai parlamenti képviselőt is érint, az úgynevezett civil szervezetek, vagy itteni szóhasználattal élve, az NGO-k érintettsége is bizonyítást nyert. 

Hidvéghi emlékeztetett, hogy van legalább két, nagyon sok pénzt kezelő NGO, amely a botrányhoz köthető: az egyik a Fight Impunity, a másik pedig a No Peace Without Justice – utóbbi például körülbelül hatmillió euró értékű uniós forrást is kapott az Európai Bizottságtól anélkül, hogy az unió végrehajtó szerve megkövetelte volna tőlük az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot. 

A fideszes politikus beszélt arról is, hogy az eddigi gyakorlat az volt, hogy az effajta álcivil szervezetek gyakorlatilag ellenőrzés nélkül kaptak óriási összegeket. „Ezek a szervezetek ráadásul befolyásolták és manipulálták az Európai Unióban folyó vitákat: azt, hogy az emberi jogok és a jogállamiság kapcsán milyen témák kerüljenek napirendre” – magyarázta az EP-képviselő. 

Egy velejéig romlott rendszerről hullott most le a lepel

– hangsúlyozta Hidvéghi, majd hozzátette: a hétfő esti vitában elmondtam, hogy elfogadhatatlan ez a gyakorlat. „El kell számoltatni a felelősöket és véget kell vetni annak a rendszernek, amely azon alapszik, hogy bizonyos külföldről – és részben uniós pénzekből – finanszírozott fedőszervezetek manipulálják az európai döntéshozást, és ideológiai érdekek mentén befolyásolják európai intézmények – legyen az akár az Európai Parlament vagy az Európai Bizottság – által elfogadott hivatalos szövegeket és állásfoglalásokat” – húzta alá a politikus, hozzátéve: mostanáig pontosan ez történt. 

Az megint csak egy beszédes tény, hogy sokan azok közül, akik Magyarországot az elmúlt években egymással versengve szidták, ma már vizsgálati fogságban vannak vagy vizsgálat zajlik ellenük, és bizonyosságot nyert érintettségük a korrupciós botrányban. Ez mindent elmond, hogy milyen a hitelessége, pontosabban a hiteltelensége a brüsszeli emberi jogi és jogállamisági hadjáratnak

– mondta Hidvéghi. Az EP-képviselő hangsúlyozta, nemcsak két szervezetről van szó: az eddigi adatokból az derül ki, hogy egy manipulációs rendszerrel állunk szemben, amelyben nemcsak képviselők és külső szereplők, de számos álcivil szervezet is érintett. Hozzátette:

„Ezek nem valódi civil szervezetek, ezt mi, a Fidesz-frakcióban pontosan látjuk évek óta, hiszen látjuk, milyen az, amikor egy civil szervezet dolgozik – most éppen Törökországban, ahol több száz ember köszönheti az életét a munkájukat lelkiismeretesen végző valódi civil szervezeteknek, de említhetném azokat is, amelyek lassan egy éve fogadják nap mint nap az Ukrajnából érkező menekültek ezreit.”

Ezzel kapcsolatban kifejtette, nyilvánvaló, hogy ezt az ügyet napirenden kell tartani; ez az egyetlen módja ugyanis annak, hogy ezt a rendszert megállítsuk.  – De az is látszik, hogy a brüsszeli elit mindent elkövet, hogy elbagatellizálja az ügyet – fűzte hozzá. 

Arra  a kérdésre, hogy az elsősorban a baloldalt érintő korrupciós botrány okán lehet-e számítani a jobboldali frakciók összefogására a jövőre esedékes EP-választások előtt, Hidvéghi elmondta: nagyon nagy szükség lenne, és az európai emberek érdekét szolgálná egy együttműködés a jobboldali frakciók között. 

Egyelőre az látszik, hogy a szuverenista, a nemzetállamok érdekeit előtérbe helyező két frakció, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) és az Identitás és Demokrácia (ID) harcosan követelik minden, a botránnyal kapcsolatos információ nyilvánosságra hozatalát és az egész rendszer leleplezését – mi, a Fidesz képviselői is ugyanezen az állásponton vagyunk

– magyarázta a politikus. Hidvéghi hozzátette: az is látszik, hogy bár az Európai Néppárt (EPP) az elmúlt években sok szálon összefonódott a baloldallal, pontosabban a szocialistákkal, a liberálisokkal és a zöldekkel, most mintha próbálná lerázni magáról az elmúlt időszaknak ezen kötelékét. „Nagyon óvatosan és lassan induló változás ez a részükről” – húzta alá, majd hozzáfűzte: „kérdés, hogy meddig fognak eljutni ebben a folyamatban, és képesek lesznek-e valóban felhagyni a korrupt baloldallal való kooperációval. Ezt egyelőre még nem lehet megmondani.”

Borítókép: Hidvéghi Balázs, a Fidesz–KDNP EP-képviselője (Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.