Kiújult a konfliktus Ukrajna és Románia között

Bukarest nemzetközi egyezményekre és környezetvédelmi szempontokra hivatkozva ellenzi Kijev lépéseit.

To accompany feature Romania-Ukraine-Delta.
A flock of cormorants rest on roots of a Chilia tree oN the Danube river near Chilia Veche (300 km east of Bucharest). The European Union, Washington and environmentalists have slammed Ukraine's work on the shipping canal in the sensitive Danube delta but the project has also ignited a potentially explosive border standoff with Romania. Picture taken September 25, 2004. TO ACCOMPANY FEATURE BC-ROMANIA-UKRAINE-DELTA. REUTERS/Mihai Barbu BC/WS/AA Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiújult egy korábbi konfliktus Románia és Ukrajna között. Az ukrán fél kotrással mélyíti a Duna-delta Ukrajnához tartozó részén lévő úgynevezett Bisztroje-csatornát, és ugyanilyen munkálatokkal készül a nagyobb hajók számára is megközelíthetővé tenni a delta északi, a Románia és Ukrajna közti országhatár nyomvonalát képező Chilia-ágát.

Mint arról az MTI is beszámolt, Ukrajna 2004-ben kezdett csatornázási munkálatokat a Chilia-ág torkolatvidékén lévő néhány kilométeres Bisztroje-ágon. Az így kialakítandó új vízi úton a hajók Románia érintése nélkül is eljuthatnának a Duna-parti ukrán kikötőkbe – köztük Izmajilba – és nem kellene csatornahasználati díjat fizetniük Romániának.

Bukarest nemzetközi egyezményekre és környezetvédelmi szempontokra hivatkozva ellenzi, hogy Ukrajna hajóutat építsen a Duna-deltában egy új fekete-tengeri kijárat megnyitása érdekében.

Ezt a román külügyminisztérium szögezte le állásfoglalásában. Tánczos Barna, a bukaresti kormány környezetvédelmi minisztere kijelentette: a nemzetközi egyezmények alapján jár majd el, és meg fog akadályozni minden olyan beavatkozást, amely veszélybe sodorhatja a Duna-delta élővilágát és biodiverzitását.

A 2004 augusztusában átadott első csatornát egy német cég építette. Akkor az Európai Bizottság és az amerikai külügyminisztérium is elítélte Ukrajnát a csatorna építése miatt, mivel az komoly károkat okoz az UNESCO által 1991-ben a világörökség részének nyilvánított Duna-deltában. A nemzetközi környezetvédő szervezetek is hevesen tiltakoztak Kijev terve ellen, eredménytelenül. A több mint ötezer négyzetméteren elterülő tavak, szigetecskék alkotta Duna-deltában található a Föld pelikánállományának hetven százaléka, a legnagyobb egybefüggő nádtenger, valamint több száz veszélyeztetett vagy védett állat-, illetve növényfaj élőhelyén az újabb ukrán építkezések miatt a vízapadás fenyeget. Az 1997-es román–ukrán alapszerződés kitért arra, hogy a feleknek két éven belül meg kell egyezniük a delta sorsáról, de ez azóta sem sikerült.

A bukaresti média most arról ír, hogy a háborús logika felülírhatja a környezetvédelmi aggályokat, mivel Ukrajna számára már stratégiai kérdéssé vált, hogy újabb kijáratot nyisson a Fekete-tengerre, miután a tengeri kikötői orosz blokád alá kerültek.

 

Borítókép: Kormoránok a Duna-deltában. Bukarest szerint Kijev veszélybe sodorhatja a Duna-delta élővilágát és biodiverzitását. (Fotó: Mihai Barbu/Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.