Lazítanák a járványügyi szabályokat az Egyesült Államokban

Elfogadta azt a Republikánus Párt soraiból érkezett törvényjavaslatot az amerikai kongresszus alsóháza, amely jelentős könnyítést hozhat a külföldiek Egyesült Államokba való belépésével kapcsolatban. Eddig ugyanis a járványkezelési szabályok értelmében a légi úton érkező külföldieknek kötelező volt igazolniuk oltottságukat. A kezdeményezést a Demokrata Párt részéről többen, de még a Fehér Ház felől is ellenezték: Joe Biden hivatala kedden közleményt adott ki, melyben a szabályozás fenntartására szólított fel. A turisztikai szektor részéről ugyanakkor üdvözölték a kezdeményezést, amely alapján az Egyesült Államok az európai szabályozás szerint járhatna el, azonban nem biztos, hogy törvénybe iktatják.

2023. 02. 09. 21:12
null
Incshon, 2023. január 10. Kínába tartó utasok beszállásra várakoznak a dél-koreai Incshon nemzetközi repülõtéren 2023. január 10-én. Kína ezen a napon felfüggesztette a turisztikai és üzleti célból igényelt vízumok kiadását Dél-Korea és Japán számára, mivel a két ország korábban kötelezõ koronavírus-tesztelést írt elõ minden Kínából érkezõ utas számára. Kínában a járványellenes korlátozások december eleji feloldása óta drámaian emelkednek az új koronavírusos esetszámok. MTI/AP/Ahn Jung Dzsun Fotó: Ahn Jung Dzsun
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar idő szerint szerda éjjel, 227-201 arányban elfogadta azt a törvénytervezetet az amerikai képviselőház, amely eltörölné az állampolgársággal vagy az Egyesült Államok területén állandó lakóhellyel nem rendelkező, légi úton érkező utasoknak előírt kötelező oltásigazolást. A Republikánus Párt részéről egyöntetű támogatást kapott a párt képviselője, Thomas Massie által benyújtott, a járványügyi szabályokat megváltoztató tervezet, de a Demokrata Pártból is csatlakozott hét képviselő.

Az amerikai járványügyi szabályokért felelős CDC atlantai központjának egyik épülete.
Az amerikai járványügyi szabályokért felelős CDC atlantai központjának egyik épülete. Fotó: Wikimedia Commons/James Gathany

A turisztikai szektor ünnepli az oltásigazolással kapcsolatos kötelezettség eltörlését

A tervezetet kezdetektől fogva támogatta az Egyesült Államok Utazási Szövetsége (US Travel Association).

A korlátozás fenntartása már régóta nem volt indokolt, és nagyra értékeljük a képviselőházban látott kétpárti összefogást, mely ezen elavult intézkedés eltörlését célozza

– fogalmazott a turisztikai ügynökség egyik alelnöke a Twitteren.

A Fehér Ház kedden kiadott közleményében a szabályozás elfogadása ellen érvelt.

Az elnöki hivatal szerint pontosan ez a korlátozás tette lehetővé, hogy „családok világszerte újra találkozhassanak a koronavírus terjedésének, illetve a pandémia által az amerikai egészségügyi rendszerre kifejtett nyomásának csökkentése mellett”. A közlemény hozzátette, hogy a nem amerikai állampolgárok légi közlekedését oltottsághoz kötő intézkedés pontosan a repülés biztonságosságának növelése érdekében történt. A hivatal leszögezte, hogy hamarosan megszüntetik a közegészségügyi veszélyhelyzetet – várhatóan május 11-én –, így minden meghozott intézkedést, beleértve a külföldiek légi beutazásának oltáshoz kötöttségét, felülvizsgálnak majd. Attól viszont elzárkóztak, hogy politikai kérdés legyen a szabályozás eltörlése; álláspontjuk szerint nem álltak rendelkezésre tudományos bizonyítékok arról, hogy az oltáskötelezettség eltörölhető. Az Egyesült Államok adminisztrációja a belépés előtti teszt kötelezettségét már júniusban megszüntette, azonban a járványügyi szakhatóság fenntartotta az oltottság igazolására vonatkozó előírást. 

A képviselőház ennek eltörlését ugyan jóváhagyta, azonban a szenátus nem biztos, hogy napirendre veszi.

Covid-korlátozások: lépés Európa felé

A döntés nagy lépést tesz a jelenleg Európában uralkodó szabályozás felé. Jelenleg egyik országban sem feltétel a belépéshez az oltottság igazolása, és nem is kapnak előnyt az oltottak. Ezenfelül az országokba tesztkötelezettség nélkül lehet belépni. 

Karanténra egyedül Bulgária kötelezi a beutazókat, amennyiben a tüneteiket követő teszt alapján igazoltan megfertőződtek.

Korlátozások – és ez igaz az Egyesült Államokba való beutazásra is – egyedül a koronavírussal jelenleg is küzdő Kínából, Makaóból és Hongkongból érkezőkre vannak érvényben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a Covidért felelős vírus vagy valamelyik mutációjának újbóli felbukkanása a járványügyi szabályok szigorítását, újbóli bevezetését és a közlekedési szabályozások változását vonhatja magával. Ezért érdemes külföldre utazás előtt a konzuli szolgálat információs weboldalán tájékozódni.

 

Borítókép: Kínába tartó utasok beszállásra várakoznak a dél-koreai Incson nemzetközi repülőtéren 2023. január 10-én. Kína ezen a napon felfüggesztette a turisztikai és üzleti célból igényelt vízumok kiadását Dél-Korea és Japán számára, mivel a két ország korábban kötelező koronavírus-tesztelést írt elő minden Kínából érkező utas számára (Fotó: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.