időjárás 17°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Ellentmondásos tüntetés Hongkongban

Árki Tamás
Forrás: BBC
2023.03.26. 14:16 2023.03.26. 14:26
Ellentmondásos tüntetés Hongkongban

Két év után először szerveztek tüntetést Hongkongban; az elsőt az új nemzetbiztonsági törvénynek megfelelően. A tavaly elfogadott, komoly korlátozásokat tartalmazó intézkedéscsomagnak megfelelően a tüntetésre szigorú rendőri felügyelet mellett került sor.

Mindössze száz ember vehetett részt rajta, akiknek számjelzést kellett viselniük, és még a transzparenseiket is előzetesen engedélyeztetniük kellett.

A vasárnapi felvonulás a város keleti részén tervezett területrendezési terv ellen irányult.

A rendőrség szigorú feltételeket szabott a szervezőknek, és kordonnal vette körül a tüntetőket, hogy a média képviselőivel ne érintkezhessenek. A résztvevőknek ugyanakkor engedélyezték, hogy a projekt elleni jelszavakat skandáljanak.

Egy névtelenül nyilatkozó résztvevő az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy az intézkedések nevetségesek voltak:

Azért vagyok itt, hogy egy menethez csatlakozzak, nem pedig egy szégyenparádéhoz

– fogalmazott. Egy másik személy megjegyezte, hogy véleménye szerint megfélemlítő hatásúak voltak az intézkedések, amelyeket követően engedélyezték számukra a felvonulást.

Hongkong Kína különleges közigazgatási területe. Az „egy ország, két rendszer” elv alapján a lakosok bizonyos, a népi Kína lakóinak nem elérhető szabadságjogokat élveznek – ilyen például a nyilvános gyülekezés joga, amelyet Hongkong alaptörvénye elvben biztosít. Ezeket a jogokat azonban 2020-ban Peking egy új nemzetbiztonsági törvény bevezetésével csorbította, válaszul a kínai vezetés elleni, hónapokig tartó hongkongi tüntetésekre 2019-ben.

Peking szerint a törvényre azért volt szükség, hogy stabilitást teremtsen a városban, de a kritikusok szerint a törvény célja az ellenvélemény elfojtása és Hongkong autonómiájának gyengítése volt.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Jerome Favre)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.