Ellentmondásos tüntetés Hongkongban

Először tartottak demonstrációt az új nemzetbiztonsági törvény hatálybalépése óta.

Forrás: BBC2023. 03. 26. 14:16
null
Hongkong, 2023. március 20. 2023. január 30-i kép járókelõkrõl a Nam Cheong zálogház fénycégérének elõterében, Hongkong Sham Shui Po negyedében. A neondísz pénzérmét hordozó, széttárt szárnyú denevért ábrázol, a denevér pedig a jólét jelképe a kínai kultúrában. Az utóbbi évtizedben a városvezetés az új biztonsági és környezetvédelmi elõírásokkal összhangban eltávolíttatta a Hongkong jellegzetes városképét adó neonreklámok zömét. Hivatalos adatok szerint Hongkongban 2016-ban még körülbelül 120 ezer fénycégér világított, többségük azonban nem felelt meg az elõírásoknak. Becsült számuk 2023-ra mindössze félezerre zsugorodott. MTI/EPA/Jerome Favre Fotó: Jerome Favre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két év után először szerveztek tüntetést Hongkongban; az elsőt az új nemzetbiztonsági törvénynek megfelelően. A tavaly elfogadott, komoly korlátozásokat tartalmazó intézkedéscsomagnak megfelelően a tüntetésre szigorú rendőri felügyelet mellett került sor.

Mindössze száz ember vehetett részt rajta, akiknek számjelzést kellett viselniük, és még a transzparenseiket is előzetesen engedélyeztetniük kellett.

A vasárnapi felvonulás a város keleti részén tervezett területrendezési terv ellen irányult.

A rendőrség szigorú feltételeket szabott a szervezőknek, és kordonnal vette körül a tüntetőket, hogy a média képviselőivel ne érintkezhessenek. A résztvevőknek ugyanakkor engedélyezték, hogy a projekt elleni jelszavakat skandáljanak.

Egy névtelenül nyilatkozó résztvevő az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy az intézkedések nevetségesek voltak:

Azért vagyok itt, hogy egy menethez csatlakozzak, nem pedig egy szégyenparádéhoz

– fogalmazott. Egy másik személy megjegyezte, hogy véleménye szerint megfélemlítő hatásúak voltak az intézkedések, amelyeket követően engedélyezték számukra a felvonulást.

Hongkong Kína különleges közigazgatási területe. Az „egy ország, két rendszer” elv alapján a lakosok bizonyos, a népi Kína lakóinak nem elérhető szabadságjogokat élveznek – ilyen például a nyilvános gyülekezés joga, amelyet Hongkong alaptörvénye elvben biztosít. Ezeket a jogokat azonban 2020-ban Peking egy új nemzetbiztonsági törvény bevezetésével csorbította, válaszul a kínai vezetés elleni, hónapokig tartó hongkongi tüntetésekre 2019-ben.

Peking szerint a törvényre azért volt szükség, hogy stabilitást teremtsen a városban, de a kritikusok szerint a törvény célja az ellenvélemény elfojtása és Hongkong autonómiájának gyengítése volt.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Jerome Favre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.