Lukasenka belorusz elnök Kínába látogatott

Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök kedden kezdte meg háromnapos hivatalos kínai látogatását. Ennek során várhatóan Hszi Csin-ping kínai államfő is találkozik vele, támogatásáról biztosítva ezzel Oroszország egyik leghűségesebb szövetségesét, miközben az Egyesült Államokban és Európában egyre nagyobb aggodalmat vált ki mind Kína álláspontja az ukrajnai háborúval kapcsolatban, mind pedig Belarusz esetleges csatlakozása a harcokhoz az oroszok oldalán.

2023. 03. 01. 13:26
LUKASENKA, Aljakszandr; PUTYIN, Vlagyimir
Novo-Ogarjovo, 2023. február 17. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélés közben a Moszkva melletti vidéki elnöki rezidencin, Novo-Ogarjovóban 2023. február 17-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Orosz elnöki sajtószolgálat Fotó: Orosz elnöki sajtószolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök csütörtökig marad Kínában, ezalatt Hszi Csin-ping kínai államfővel találkozik, hogy a kereskedelemtől és a beruházásoktól kezdve az akut nemzetközi kihívásokig számos kérdésről tárgyaljon – írja a CNN híportálja a Belta belorusz állami hírügynökségre hivatkozva.

 

Gyümölcsöző belorusz–kínai kapcsolatok

Lukasenka utazására azt követően kerül sor, hogy a két vezető szeptemberben, a Sanghaji Együttműködési Szervezet üzbegisztáni csúcstalálkozójának margóján tartott találkozójukon – amelyen Vlagyimir Putyin orosz elnök is részt vett – megállapodtak abban, hogy országaik kapcsolatait minden körülmények között működő, átfogó stratégiai partnerséggé fejlesztik.

Lukasenka szerdán találkozott Li Ko-csiang leköszönő kínai miniszterelnökkel, és a belorusz kormány tájékoztatása szerint a két ország kapcsolatainak elmélyítésére szólított fel.

Nincsenek lezárt együttműködési témáink. Minden területen együttműködünk

– mondta Lukasenka a tájékoztató szerint Linek, hozzátéve, soha nem tűzték ki célul, hogy harmadik országok ellen dolgozzanak.

A CCTV kínai állami televízió szerdán jelentette, hogy Lukasenka ellátogatott a pekingi Tiananmen térre, és koszorút helyezett el a Kínai Kommunista Párt forradalmi alakjai előtt tisztelgő Népi Hősök Emlékműve előtt.

Belaruszt az Egyesült Államok és szövetségesei átfogó szankciókkal sújtották az ukrajnai háború kitörése után, mivel Lukasenka megengedte, hogy orosz csapatok felvonulási területnek használják a Kijevtől északra fekvő, mintegy ezer kilométeren elnyúló ukrán–belorusz határt, ahonnan a háború korai szakaszában az ukrán főváros elleni támadásokat készítették elő. 

Ez a fenyegetés továbbra is fennáll, és az sem kizárható, hogy Belarusz segíthet egy újabb, innen induló orosz offenzívát.

 Lukasenka ugyanakkor azt állítja, hogy országa semmiképpen sem küldene csapatokat Ukrajnába, hacsak nem támadják meg Belaruszt.

 

Gazdasági kapcsolatok és kölcsönös támogatás – egy kis csavarral?

Belarusz megromlott nyugati kapcsolatai, valamint orosz gázfüggősége miatt Lukasenka elsődleges célja a látogatással a gazdasági kapcsolatok fejlesztése lehet. Ezzel együtt az Egyesült Államok adminisztrációjának értékelése szerint 

Belarusz és Kína szorosabb kapcsolatai arra is alkalmat adhatnak, hogy Kína nyíltan nem, de Belaruszon keresztül mégis támogathassa Oroszországot Ukrajna ellen.

A tény, hogy a Kínai Népköztársaság most Lukasenkával tárgyal, aki gyakorlatilag átengedte országa szuverenitását Oroszországnak, csak egy újabb eleme a népköztársaság elkötelezettségének Oroszországgal és mindazokkal, akik Oroszországgal együttműködnek, és támogatják Oroszország Ukrajna elleni brutális háborúját

– mondta hétfőn Ned Price, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője.

Csin Gang kínai külügyminiszter és belorusz kollégája, Szergej Alejnyik pénteken folytatott telefonbeszélgetésén Csin ígéretet tett arra, hogy Kína támogatni fogja Fehéroroszországot a nemzeti stabilitás és fejlődés megőrzésére irányuló erőfeszítéseiben, és ellenzi a Fehéroroszország belügyeibe való külső beavatkozást, az országgal szembeni jogellenes, egyoldalú szankciókat – olvasható a kínai külügyminisztérium közleményében.

 

Borítókép: Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélés közben a Moszkva melletti vidéki elnöki rezidencián, Novo-Ogarjovóban 2023. február 17-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Orosz elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.