Már 15 éve működik a világtól elzárt magbunker

Csaknem húszezer újabb vetőmagmintával gyarapodott a norvégiai Spitzbergákon működő globális magbank, amely vasárnap ünnepelte fennállásának tizenötödik évfordulóját – adta hírül az MTI.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 01. 12:37
A Global Seed Vault ítéletnapi vetőmagbank bejárata a Spitzbergákon Fotó: Subiet Forrás: Wikimedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézmény kedden 19 500 ritka haszonnövényfajta magjából kapott mintát, köztük először olyan balkáni országokból, mint Albánia, Észak-Macedónia és Horvátország, továbbá a nyugat-afrikai Benin.

Az újabb, minden korábbinál változatosabb szállítmánnyal a vetőmagminták száma meghaladja az 1,2 milliót, melyeket globális vészhelyzet esetére őriznek az „ítéletnapinak” (doomsday) is nevezett magbankban.

Az Északi-sarktól ezer kilométerre, a Longyearbyen-szigeten 2008-ban épült magbank feladata, hogy az elhelyezett magokat olyan kataklizmák esetén is megvédje, mint a nukleáris háború.

A földrengés- és atombiztos „ítéletnapi tárolóban” mínusz 18 Celsius-fokon akár ezer éven át is megőrizhetők a vetőmagminták, amelyekből akár négy és fél milliónak is van hely. A magtárolót évente csak háromszor nyitják ki, hogy új mintákat helyezzenek el benne. Legközelebb júniusban és októberben tervezik kinyitni a páratlan vetőmagtrezort.

A norvég kormány, a NordGen Északi Agrárkutató Intézet és a németországi központú World Crop Trust által működtetett létesítményt szigorúan zárva tartják a külvilág előtt, még tévéstábokat sem engednek be. A tizenötödik születésnap alkalmából mindazonáltal közzétettek egy virtuális túrát.

A világraktár az új változatok nemesítőinek is hátteret ad. A világon hajdan mintegy hatezer különböző növényt termesztettek, szakemberek szerint azonban jelenleg az emberi kalóriafogyasztás nagyjából negyven százaléka három fő gabonaféléből, a kukoricából, a búzából és a rizsből származik. Ezért ha a klímaváltozás miatt rossz a termés ezekből, veszélybe kerülhet a világ élelemellátása.

A kutatók először 2015-ben vettek ki mintákat a tárolóból, amikor a szíriai háborúban megrongálódott aleppói magtárba kellett szállítani a magokból. Azóta elültették őket, arattak, és 2017-ben a minták visszakerültek a norvég tárolóba.

A zágrábi mezőgazdasági minisztérium közlése szerint a Horvát Nemzeti Növényi Génbankból 161 magmintát helyeztek el kedden a globális magbankban, köztük 153 hagyományos gabona- és nyolc zöldségféle magját.

Borítókép: A vetőmagbank bejárata (Forrás: Wikimedia/Subiet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.