Több hónapja várakozik öt orosz férfi a szöuli repülőtéren

A férfiak azért hagyták el Oroszországot, hogy elkerüljék a sorozást és a háborút.

Magyar Nemzet
2023. 03. 02. 11:23
Ahead of Seol holiday
epa10414417 Travelers crowd a departure lobby of Incheon International Airport, as they head overseas for the Lunar New Year holiday, known as Seol, which is one of the two major Korean traditional holidays and falls on 21-24 January this year, west of Seoul, South Korea, 19 January 2023. EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT Fotó: YONHAP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022 őszén elrendelte a részleges mozgósítást, több, mint kétszázezer orosz, katonakorú férfi hagyta el az országot, hogy elkerüljék a sorozást és a háborút. Öt orosz férfi Dél-Koreába menekült, ahol – elképzeléseik ellenére –az ottani kormány megtagadta tőlük a menekültstátust, aminek következtében a repülőtéren ragadtak és kénytelenek ott élni közel öt hónapja – derül ki a a CNN beszámolójából.

A menekültstátust azért tagadta meg tőlük az ország igazságügyi minisztériuma, mert megítélésük szerint a katonai sorozás elkerülése nem elégséges indok arra, hogy menekültként vegyék őket nyilvántartásba. Az öt férfi ügyvédje szerint viszont ez nem helytálló: elmondása szerint politikai menekültként kellene kezelnie őket a dél-koreai államnak, ugyanis a katonai szolgálat megtagadása politikai oknak minősül.

Ügyvédjük, Lee Jong-csan beszámolója alapján az öt férfi egyszerű körülmények között éli életét a szöuli repülőtéren: enni naponta egyszer kapnak, azon kívül csupán kenyeret ehetnek, kaptak lehetőséget zuhanyozni, a ruháikat pedig maguk mossák. Tovább pedig nem utazhatnak, jelenleg nem hagyhatják el a vámmentes területet.

Az öt férfi ügyvédje szerint bármi is legyen a dél-koreai igazságügyi minisztérium döntése a férfiak további sorsát illetően, legalább öt hónapba fog telni, mire megszületik a döntés, hogy van-e joguk menekültstátushoz folyamodniuk. Az pedig további egy  vagy két év közötti időbe fog telni, mire eldől, hogy jogosultak-e rá. 

Abban az esetben, ha a menekültstátust megtagadják a férfiaktól, továbbra is lesz lehetőségük Dél-Koreában maradni az ország humanitárius tartózkodási engedélyének köszönhetően, amely azonban számos tartózkodási jogkörüket érintő korlátozást is tartalmaz.

Borítókép: a szöuli repülőtér Dél-Koreában (Fotó: EPA/Yonhap)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.