Elbukott az európai baloldal sztárja, mi jön ezután?

Vereséget szenvedett Sanna Marin finn miniszterelnök és pártja a vasárnapi választásokon. A voksolás bebizonyította: Svédországhoz hasonlóan az emberek itt is csalódtak a baloldal kormányzásában, a gazdasági problémák és a bevándorlás okozta gondok elfordították tőlük a szavazókat. A legtöbb mandátumot szerző Nemzeti Koalíció előtt ugyanakkor még hosszú koalíciós tárgyalások sora áll, mire felállhat az új kormány.

2023. 04. 03. 19:41
MARIN, Sanna
Helsinki, 2023. április 02. Sanna Marin finn miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke a párt kampányközpontjában tartott eredményváró rendezvényen Helsinkiben 2023. április 2-án, a finn parlamenti választások napján. MTI/AP/Szergej Gric Fotó: Szergej Gric
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izgalmasan zárult és indult a hét Finnországban: jobboldali siker született az országgyűlési választáson, a kétes bulivideója után baloldali világsztárként kezelt Sanna Marin miniszterelnöknek távoznia kell. 

Az utolsó közvélemény-kutatások nem tévedtek, igen szoros volt a választás. 

A legtöbb szavazatot vasárnap a Petteri Orpo vezette jobbközép Nemzeti Koalíció kapta, a második helyre a nemzeti radikális Igaz Finnek kerültek, míg a jelenlegi kormánypárt, a Szociáldemokrata csak a harmadik helyet érte el. 

A kétszáz tagú parlamentben – a nem hivatalos végeredmény szerint − 48, 46 és 43 mandátumot szerzett a három nagy párt, miközben az előző ötpárti, baloldali kormánykoalícióból három (a Centrum, a Zöld és a Bal) gyászosan leszerepelt, mandátumaik harmadát elveszítették. A kicsik közül egyedül a Svéd Néppárt és a Kereszténydemokrata Párt tudta megőrizni korábbi eredményét.

Svéd mintát követve

A finnországi voksolás eredménye nagyban emlékeztet a múlt őszi svéd voksolás kimenetelére. Hiába indultak a szociáldemokraták egy népszerű női kormányfővel a választásoknak (Magdalena Anderssonnal, illetve Sanna Marinnal), a gazdasági problémák és a bevándorlás okozta gondok a választókat elfordították a baloldaltól, 

helyzetbe hozva a jobbközepet, megerősítve a bevándorlásellenes, nemzeti jobboldalt, amely mindkét országban történetének legjobb eredményét érte el, megkerülhetetlen erővé téve őket.

ORPO, Petteri
Petteri Orpo korábbi pénzügyminiszter, a jobbközép Nemzeti Koalíció vezetője a párt kampányközpontjában tartott eredményváró rendezvényen Helsinkiben 2023. április 2-án, a finn parlamenti választások napján. Fotó: MTI/EPA/COMPIC/Mikko Stig

Koalíciós tárgyalások 

A kormányalakítás hivatalosan csak húsvét után indul, miután megválasztják a parlament elnökét, és Sauli Niinistö elnök megnyitja az új országgyűlést, ugyanakkor azt már most sejteni lehet, hogy a többségi kormány megalakításához vagy a radikálisokra, vagy a szociáldemokratákra szükség lesz – és mindkét alternatíva kihívást jelent. Bár elvileg Finnországban nem elképzelhetetlen, hogy a jobbközép a szociáldemokratákkal lépjen koalícióra, jelenleg sokkal nagyobb az esélye annak, hogy Petteri Orpo a nemzeti radikálisokkal alkot majd kormányt. 

Megnehezíti ezt az, hogy a bevándorlás, az uniós politika és a klímakérdések ügyében egészen más elképzeléseik vannak, emiatt nehéz tárgyalásokra számíthatnak a pártok,

nem beszélve arról, hogy a parlamenti többség eléréséhez még egy vagy két kisebb párt megnyerésére is szükség lesz, ez pedig feltehetően hosszabb időt fog igénybe venni. 

Borítókép: Sanna Marin finn miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke a párt kampányközpontjában tartott eredményváró rendezvényen Helsinkiben 2023. április 2-án, a finn parlamenti választások napján (Fotó: MTI/AP/Szergej Gric)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.