Hol van már a Willkommenskultur: kerítést építene a CDU elnökhelyettese

Carsten Linnemann szigorítana az Európai Unió menekültpolitikáján.

Magyar Nemzet
2023. 04. 08. 16:38
Refugee accommodation in Bensheim
PRODUCTION - 10 February 2023, Hesse, Bensheim: Refugees linger on the grounds of the refugee shelter in front of the tents. Cities and communities can hardly accommodate the number of refugees. The Bergstrasse district is not alone in calling for more support from the federal and state governments. Photo: Arne Dedert/dpa (Photo by ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kerítések építését is lehetővé kell tenni, amennyiben szükséges! – jelentette ki Carsten Linnemann, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökhelyettese a Der Spiegel magazinnak adott interjúban. A politikus arra figyelmeztetett, hogy az Európai Uniónak szigorítania kellene migrációs politikáját:

  • egyetlen menedékkérőt sem szabadna beengedni az Európai Unióba pozitív elbírálás előtt,
  • a menekültügyi eljárást viszont az unió határain kívül kellene elvégezni,
  • ehhez pedig elengedhetetlen az erősebb határellenőrzés,
  • végül ennek kapcsán beszélt arról, hogy akár kerítéseket is építeni kell.

A Die Welt emlékeztetett rá, hogy tavaly 1,14 millió menekült – főként ukrán – érkezett Németországba, ami még a 2015-ös menekültválság adatait is meghaladja.

CDU party conference
Carsten Linnemann Fotó: AFP

Carsten Linnemann javaslata mindenesetre óriási fordulatot jelent az Angela Merkel-féle Willkommenskulturhoz képest, amely lényegében meghívót jelentett Európába. A mostanra ellenzékbe szorult párt ifjú politikusa egyébként eddig is szigorúbb migrációs politikájáról volt ismert, kijelentette például, hogy „semmi keresnivalója az általános iskolában annak a gyereknek, aki alig beszél és ért németül”.

Általános jelenség, hogy sokat változott az uniós tagállamok bevándorlási politikája a 2015-ös migrációs válság óta. Míg akkoriban éles bírálatok záporoztak a magyar kormányra, amiért kerítést épít határain, addig mára – egyébként világszerte – egyre többen követik példáját – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből

Fotó: Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány

A 2022 végi adatok szerint az Európai Unió 12 033 kilométeres külső szárazföldi határán már 1535 kilométeren, avagy 13 százalékán magasodik valamilyen akadály. Ezeken kívül több helyen még az unió belső határait is megerősítették. Összességében a 2014-ben már felépített 315 kilométerről 2022-re 2048 kilométerre nőtt a kerítések hossza.

Magyarország hosszú évek óta követeli, hogy mivel hazánk egyben a külső határokat is védi, az unió járuljon hozzá a kiadásokhoz.

Borítókép: Menekültek játszanak egy németországi központban (Fotó: DPA/dpa Picture-Alliance via AFP/Arne Dedert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.