Kockázatos lépés: kivonják a Patriot ütegeket Lengyelországból és Szlovákiából

Szlovákia különös mértékben érintett, mivel rövid ideig értékelhető légvédelem nélkül maradhat.

Magyar Nemzet
2023. 04. 21. 13:41
null
Capul Midia, 2020. szeptember 17. Patriot rakétakilövõ-állás a rakétavédelmi rendszer ünnepélyes átvételét követõen a Konstancától - a legnagyobb román fekete-tengeri kikötõvárostól - 30 kilométernyire északra, a Duna-Fekete-tenger-csatorna északi torkolatánál található Midia-fokon, a román légelhárítás kiképzõ- és gyakorlatozó támaszpontján 2020. szeptember 17-én. A román hadsereg hivatalosan átvette az amerikai gyártóktól az elsõ Patriot rakétavédelmi rendszert azon hét üteg közül, amelyek beszerzésérõl három éve állapodott meg Washingtonban Donald Trump amerikai és Klaus Iohannis román elnök. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hónapokon belül kivonják a NATO keleti szárnyának légvédelmét erősítő német Patriot ütegeket Lengyelországból és Szlovákiából a német védelmi minisztérium tájékoztatása alapján, írja az MTI. A tárca szóvivője elmondta, hogy az amerikai gyártmányú rakétarendszerek és kiszolgáló személyzetük – több száz német katona – kivonásáról tájékoztatták a lengyel és a szlovák partnert, és állandó, szoros kapcsolatban vannak, hogy a NATO megfelelően alkalmazkodhasson a változó körülményekhez.

A Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió jelentése szerint a szövetségi kormányt alkotó koalíció pártjai – a szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok (FDP) – körében azzal indokolják a lépést, hogy az aktuális helyzet, vagyis a NATO keleti szárnyának fenyegetettségi szintje megengedi a légvédelmi rendszerek visszavonását.

 

Más felhasználási területen bevethető cserefegyvereket kap Szlovákia

Szlovákiába röviddel a szomszédos Ukrajna elleni orosz támadás megindítása után, 2022 márciusában telepítettek két Patriot üteget a német hadsereg (Bundeswehr) állományából, háromszáz katonával együtt. Visszavonásukat az év végéig tervezik.

A művelettől függetlenül Németország októberig átad Szlovákiának két Mantis típusú légvédelmi rendszert, amelyek az ukrán határ térségében fekvő Nagymihálynál (Mihalovce) működő ukrán katonai járműjavító állomás védelmét szolgálják. 

A Patriotok kivonása és a Mantisek átadása közti időszakban azonban – tekintettel arra, hogy Sz–300-as légvédelmi eszközeit időközben Ukrajnának adományozta – Szlovákia légvédelmi képességei komoly csorbát szenvednek.

A Ma7 szlovákiai hírportál kiemeli, hogy ugyan a Patriot és a Mantis rendszerek egyaránt légelhárító feladatokat látnak el, de egészen más hatékonysággal és felhasználási területtel. A Mantis elsősorban katonai bázisok védelmére szolgál, és jóval kisebb hatótávolsággal és hatékonysággal rendelkezik, mint a jól ismert Patriot rendszer. 

 

Az ukrajnai rakétatámadások egyetlen uniós kárvallottja is lemondhat a védelmi eszközökről

Lengyelországban 2022 decemberében telepítettek három német Patriot üteget 350 katonával, néhány héttel azután, hogy az orosz támadás ellen védekező Ukrajna felől érkező rakéták csapódtak be az ország területén, két ember halálát okozva

A tervek szerint ezzel együtt már júniusban visszavonják mind a hármat.

A lengyel kormány először azt kérte, hogy Németország inkább Ukrajnának küldjön Patriot rendszert. A német kormány kezdetben elutasította a javaslatot, majd mégis elfogadta, és szerdai tájékoztatása szerint a napokban át is adott Ukrajnának egy üteget a használatához szükséges rakétákkal együtt.

A német védelmi minisztérium szóvivője a dpa hírügynökség információi szerint közölte, fel vannak készülve arra, hogy a helyzet gyorsan változik, figyelni fogják az események alakulását, és ha szükséges, újra átadják a rendszereket a közép-európai országoknak.

 

Megérkeztek az első példányok

Az első, az Egyesült Államok által adományozott példányok két napja érkeztek Ukrajnába. „Ma biztonságosabbá válik gyönyörű ukrán égboltunk” – írta akkor Twitter-bejegyzésében Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter. Már van kiképzett személyzet is az ütegre, ami jelentős létszámot köt le: egyetlen rendszer működtetéséhez és karbantartásához akár 90 katonára is szükség van.

A légvédelmisek a lehető legjobban elsajátították (a Patriot-rendszereket). Partnereink pedig betartották a szavukat

– írta Reznyikov.

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy a rendszer hatékonysága korlátozott, és nem biztos, hogy jelentősen megváltoztatja a háború lefolyását, még ha növeli is Ukrajna arzenálját az ellenséggel szemben.

 

Borítókép: Patriot rakétakilövő a rakétavédelmi rendszer ünnepélyes átvételét követően a Konstancától, a legnagyobb román fekete-tengeri kikötővárostól harminc kilométernyire északra, a Duna–Fekete-tenger-csatorna északi torkolatánál található Midia-fokon, a román légelhárítás kiképző- és gyakorlatozó támaszpontján 2020. szeptember 17-én (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.