Nemi erőszakkal vádolják az Európai Parlament baloldali politikusát

Rájár a rúd mostanában az Európai Parlamentre: most a testület egy baloldali görög politikusa került a figyelem középpontjába, akit nemi erőszakkal vádolnak. A belga hatóságok már kezdeményezték Alexisz Georgoulisz mentelmi jogának felfüggesztését, akit pártja, a baloldali Sziriza azonnali hatállyal menesztett. A botránynak a görög belpolitikában is nagy a jelentősége, ugyanis egy hónap múlva parlamenti választásokat tartanak Görögországban, melyen a felmérések szerint a kormányzó jobboldali Új Demokrácia párt vezet, a második helyet pedig a Sziriza foglalja el.

Magyar Nemzet
2023. 04. 19. 12:34
Alekszisz Georgoulisz görög baloldali EP-képviselő, a Sziriza görög párt politikusa Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemi erőszakkal vádolják az Európai Parlament (EP) egy baloldali politikusát, a görög Alexisz Georgouliszt, akinek mentelmi jogának felfüggesztését már kezdeményezték is a belga hatóságok. Az Euractiv hírportál értesülései szerint állítólag az EP egy korábbi tagja az áldozat, aki most az Európai Bizottságban dolgozik, emellett tagja a görög szocialista Pánhellén Szocialista Mozgalomnak (Pasok). Az áldozat nevét nem hozták nyilvánosságra, ám a portál azt írta a hölgy Facebook-bejegyzésére hivatkozva, hogy az eset még 2020 elején történt, miután az áldozat azonnal panaszt nyújtott be.

Négy hónappal később, 2020 májusában úgy éreztem, készen állok arra, hogy kiadjam a bántalmazó nevét a belga hatóságoknak, egyedül ők felelősek az ügyért

– fogalmazott az áldozat.

Azt azonban nem tudni, hogy miért csak most, a panasz benyújtását követően három évvel indult eljárás Alexisz Georgoulisz ellen. Brüsszeli jogászok szerint a hatóságok már évekkel ezelőtt elindíthatták a vizsgálatot, azonban csak most állt elegendő információ rendelkezésre ahhoz, hogy a görög politikus mentelmi jogát felfüggesszék. Az EP-képviselő ugyanakkor azt állítja, nem tudott a panaszról, ügyvédei pedig ragaszkodnak ártatlanságához. Alexisz Georgouliszt kedden azonnali hatállyal menesztette pártja, az Alexisz Cíprasz vezette baloldali Sziriza.

Nincs tolerancia, nincs eltussolás, nem számít, ki milyen magas pozícióban van

– reagált az ügyre a párt elnöke.

A kormányzó görögországi Új Demokrácia párt azonban kérdőre vonta riválisát, feltételezve, hogy a Szirizának már korábban tudomása volt az ügyről. Az Euractiv úgy értesült, a baloldali párt azonnal vizsgálatot indított, eredmény viszont nem született.

Az Alexisz Georgoulisz körüli botránynak nemcsak uniós szinten, hanem a görög belpolitikában is nagy jelentősége van, ugyanis május 21-re tűzték ki a parlamenti választásokat A Europe Elects portál múlt héten közölt felmérése szerint az Új Demokráciának a legnagyobb a támogatottsága, 35,6 százalékkal vezeti a listát. Utána következik a Sziriza 30,2 százalékos támogatottsággal, a harmadik helyet pedig a Pasok foglalja el, mindössze 10,8 százalékos támogatottsággal.

Borítókép: Alexisz Georgoulisz, az Európai Parlament baloldali képviselője, a görög Sziriza párt tagja (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.