Szavazati jogot kapnak a nők a püspöki szinóduson

Több évtizedes küzdelem után Ferenc pápa szavazati jogot adott a püspöki szinóduson részt vevő nőknek.

Magyar Nemzet
2023. 04. 26. 16:00
FERENC pápa
Vatikánváros, 2023. március 8. Ferenc pápa heti általános audienciájára érkezik a vatikáni Szent Péter téren 2023. március 8-án. MTI/AP/Andrew Medichini Fotó: Andrew Medichini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa úgy döntött, hogy szavazati jogot ad a nőknek a püspökök közelgő találkozóján. Az egyházfő jóváhagyta a püspöki szinódust, a világ püspökeit időszakos találkozókra összegyűjtő vatikáni testületet irányító normák módosítását, miután a nők évtizedek óta követelik, hogy szavazati jogot kapjanak a testületben.

A Vatikán szerdán tette közzé az általa jóváhagyott módosításokat, amelyek azt az elképzelést hangsúlyozzák, miszerint a híveknek nagyobb szerepet kellene vállalniuk az egyházi ügyekben, amelyeket sokáig a klerikusokra, püspökökre és bíborosokra bíztak.

A II. vatikáni zsinat, az egyházat modernizáló 1960-as tanácskozás óta a mindenkori pápa néhány hétre Rómába hívja a világ püspökeit, hogy megvitassanak bizonyos témákat. A találkozók végén a püspökök szavaznak a konkrét javaslatokról, és azokat a pápának terjesztik elő, aki aztán a véleményüket figyelembe véve dokumentumot készít. Ezeken a találkozókon mostanáig csak a férfiaknak volt szavazati joguk. 

Az új változások értelmében azonban a vallási rendek képviselői között öt pap mellett öt szerzetesnővér is helyet kap.

A cél az is, hogy a 70, nem püspöki tag között fiatalok is legyenek, akiket a regionális körzetek delegálnak ezekre a konferenciákra. 

Ez egy fontos változás, de nem forradalmi − mondta Jean-Claude Hollerich bíboros, a szinódus egyik főszervezője.

A következő, októberre tervezett találkozó éppen arra a témára összpontosít, hogy az egyház jobban tükrözze a „laikusok” − azaz akik nem töltenek be valamilyen pozíciót az egyházon belül − szemléletét, és jobban reagáljon a hívek által megfogalmazott kritikákra. 

Az októberi találkozót megelőzte egy példátlan kétéves felmérés a laikus katolikus hívek körében arról, hogy milyen elképzeléseik vannak az egyházról. A híveket leginkább arról kérdezték, hogy az egyház miként tudna jobban megfelelni a mai katolikusok igényeinek.

Mario Grech bíboros, a szinódus vezetője hangsúlyozta, hogy a változásokkal összhangban az októberi találkozón összegyűlt képviselők mintegy 21 százaléka nem püspök lesz. 

Az egyházi tisztséggel nem rendelkező delegáltak csoportjának pedig a fele nő.

Elismerve a hierarchián belül kialakult nyugtalanságot a pápa tervei miatt, a bíboros hangsúlyozta, hogy magát a szinódust továbbra is a püspökök többsége fogja irányítani.

Ferenc pápa ugyan fenntartotta a katolikus egyházban a nők pappá szentelésének tilalmát, de az utóbbi idők pápáinál többet tett azért, hogy a nők nagyobb beleszólást kapjanak az egyházi életbe és döntéshozói szerepbe kerüljenek.

A pápa, megválasztása óta több nőt is kinevezett magas rangú vatikáni tisztségekbe, bár a Vatikán egyetlen nagyobb hivatalának vagy részlegének, az úgynevezett dikasztériumoknak az élére sem került nő.

Borítókép: Ferenc pápa heti általános audienciájára érkezik a vatikáni Szent Péter téren 2023. március 8-án (Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.