A zaporizzsjai atomerőmű nukleáris és fizikai biztonságának helyzete rendkívül törékeny és veszélyes

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ügyel arra, hogy az Ukrajna területén tárolt hasadóanyagokat ne használják háborús célokra – jelentette ki kedden Rafael Grossi, a szervezet főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 31. 8:03
null
Enerhodar, 2022. augusztus 8. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételrõl készült kép az orosz ellenõrzés alatt álló zaporizzsjai atomerõmûrõl a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én. A támadás során egy kiégett fûtõcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg. Az orosz és az ukrán erõk egymást vádolják a zaporizzsjai atomerõmû lövetésével. MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A nukleáris biztonsággal kapcsolatos munkánkon felül életbevágóan fontos tevékenységet is folytatunk Ukrajna egész területén, ellenőrizve a garanciákat, hogy elejét vegyük hasadóanyagok háborús célokra való felhasználásának – hangsúlyozta a főigazgató.

Grossi egyben felkérte Ukrajnát és Oroszországot, hogy tartsanak tiszteletben öt alapszabályt, amely a több mint egy éve orosz ellenőrzés alatt lévő zaporizzsjai atomerőmű biztonságát szolgálja. Ezek között szerepel, hogy Európa legnagyobb nukleáris létesítményének területét nem szabad nehézfegyverek, mint például harckocsik, tüzérségi eszközök és rakétasorozatvetők, valamint katonai személyzet állomásoztatására használni. Másodszor, hogy az atomerőmű területéről és annak területe ellen nem szabad támadást indítani. Harmadszor biztosítani kell a létesítmény külső energiaellátását, továbbá a létfontosságú rendszereit meg kell védeni a szabotázsakciókkal szemben. Végül pedig a feleknek tartózkodniuk kell minden olyan cselekménytől, amellyel aláásnák az előbbi alapelveket.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója a kijelentéseivel utalást tett arra, hogy a konfliktus szereplői eddig még nem jutottak megállapodásra az atomerőmű védelméről.

Grossi mindemellett úgy értékelte, hogy 

az atomerőmű nukleáris és fizikai biztonságát illetően a helyzet továbbra is rendkívül törékeny és veszélyes. 

Felidézte, hogy az utóbbi 15 hónapban hét alkalommal választották le teljesen a nukleáris erőművet a külső energiahálózatról, s így a vészhelyzeti dízelgenerátorokat kellett használni a reaktorok és a kiégett nukleáris fűtőelemek tárolójának hűtésére. Az utóbbi eset egy hete történt – hangsúlyozta Grossi.

Mint mondta, a létesítményben eddig nem történt atombaleset, de a szerencse sem tarthat örökké. 

Hozzátette: egy atom- vagy radiológiai balesetnek katasztrofális következményei lehetnek Ukrajna és Oroszország, valamint a környező országok lakosságára is.

Borítókép: A zaporizzsjai atomerőmű (Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.