Bizonyítaniuk kell a hűségüket a lettországi oroszoknak

Év végéig nyelvvizsgát kell letenniük a lakosoknak, különbön kiutasítja őket az állam.

2023. 05. 08. 16:20
null
Illusztráció (Fotó: UnSplash / Unseen Studio)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapfokú lett nyelvvizsgát követel Riga az orosz állampolgársággal rendelkező lakosságától, hogy megbizonyosodjon a mintegy húszezer érintett lojalitásáról. Az orosz nyelv használata eddig nem jelentett problémát, de az ukrajnai háború megváltoztatta a helyzetet, és már a tavalyi választási kampányt is a nemzeti identitás kérdései és a biztonsági aggályok uralták. A decemberi voksolást az Új Egység nevű pártszövetség nyerte, amely a Nemzeti Szövetség nevű nemzeti-jobboldali, illetve az Egyesült Lista nevű pártszövetséggel lépett koalícióra. 

– A Krisjanis Karins vezette kormány nyelvvizsgát követel az országban tartózkodó közel húszezer, orosz útlevéllel rendelkező személytől, akik többnyire idősebbek és nők, mivel az orosz állampolgárok hűsége aggodalomra ad okot – közölte Dmitrijs Trofimovs belügyminisztériumi államtitkár. 

Azok a 75 év alatti orosz állampolgárok, akik nem tesznek sikeres vizsgát év végéig, „észszerű időt” kapnak a távozásra. Amennyiben nem hagyják el az országot, „kényszerített távozással” kell, hogy szembenézzenek.

– Ha kitoloncolnak, nem lenne hová mennem, 40 éve élek itt – mondta a Reuters hírügynökségnek a hetvenéves Valentyina Szevasztyanova, egykori angoltanárnő és rigai idegenvezető, aki saját maga is lett nyelvvizsgára készül. – 2011-ben vettem fel az orosz útlevelet, hogy könnyebben meglátogathassam beteg szüleimet Belaruszban. Ők azóta elhunytak – tette hozzá.

Miután Oroszország tavaly februárban háborút indított Ukrajna ellen, Lettország lekapcsolta az orosz tévécsatornákat, lerombolt egy második világháborús szovjet emlékművet, és most az orosz nyelvű oktatás megszüntetésén dolgozik.

Ennek hatására Lettország orosz nemzetiségű lakosai, akik az 1,9 milliós összlakosságnak mintegy negyedét alkotják, úgy érzik, hogy elveszítik a helyüket a társadalomban, ahol évtizedek óta elfogadható volt kizárólag oroszul beszélni.

A lett parlament által április elején elfogadott eljárásrendi módosítások lehetővé teszik, hogy azok az orosz állampolgárok, akik első alkalommal nem mennek át a nyelvvizsgán, november végéig megismételhessék azt, megtartva az egyébként szeptember 1-jével lejáró tartózkodási engedélyüket.

A három hónapos kezdő gyorstanfolyamokat követő sikeres vizsgához a vizsgázóknak alapvető lett kifejezéseket kell megérteniük, és egyszerű mondatokban tudniuk kell beszélniük is, például »Szeretnék vacsorázni, és halat szeretnék választani, nem húst«

 – mondta Liene Voronenko, a vizsgákat lebonyolító Lett Nemzeti Oktatási Központ vezetője.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: UnSplash / Unseen Studio)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.