Felfedhetik a balkáni háborúk tömegsírjait

Két évtizeddel a koszovói háborút követően nyithatják meg a rendőrségi és a katonai „szigorúan bizalmas” dokumentumokat, amelyek segíthetnek felkutatni az eltűnt személyek sorsát. A szerb államfő és a koszovói miniszterelnök az EU közvetítésével jutott egyezségre, hogy végre megkeressék és feltárják a tömegsírokat a Balkánon.

Magyar Nemzet
2023. 05. 13. 6:10
BOSNIA-WAR-CRIMES-MASS-GRAVE Bosnian workers along side members of the International Committee for Missing Persons (ICMP) work on a newly discovered mass grave on Mt. Igman, near Sarajevo, on June 6, 2019. Remains exhumed on the site are believed to belong to those of Bosnian Muslims who were killed by Bosnian Serb forces, in the area of Hadzici at the start of Bosnia's 1992-95 war. The ground work is taking place on difficult terrain due to mountainous terrain, thick forest and the fact that the area around the mass grave is still littered with land mines. (Photo by ELVIS BARUKCIC / AFP) Fotó: Europress/AFP/Elvis Barukcic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évtizedek óta eltitkolt tömegsírok helyét fedhetik fel a következő időszakban Koszovó területén, így több mint 1500 eltűnt személy sorsára derülhet fény. Erre azután kerülhet sor, hogy a szerb elnök és a koszovói miniszterelnök Brüsszelben megállapodott abban, hogy feltárják a tömegsírokat a Balkánon. A munka folytatása most már Pristinán múlik – erről beszélt a szerb kormány eltűnt személyekkel megbízott bizottságának elnöke a Szerbiai Rádió és Televízió műsorában. Veljko Odalovics kiemelte: amennyiben a koszovói fél készséget mutat az Alekszandr Vucsics és Albin Kurti által kötött egyezség végrehajtására, akkor gyorsan megkezdődhet a feltárás és a terepi munka.

A szakemberek átkutatják a tömegsírok feltételezett helyét, s megvizsgálják a nyomokat

– tette hozzá az elnök. 

A munka megkezdéséhez elengedhetetlenül szükséges volt a politikai akarat is. Vucsics szerb államfő és Kurti koszovói miniszterelnök legutóbbi brüsszeli találkozójukon fogadtak el nyilatkozatot arról, hogy felkutatják az eltűnt személyeket. A balkáni vezetők ugyanis felismerték a probléma humanitárius jellegét, s megállapították, hogy közös erőfeszítések szükségesek ahhoz, hogy enyhítsék azokat a következményeket, melyek az érintett családokra és az egész közösségre nehezednek.

1998. január elseje és 2000. december 31-e között a hivatalos adatok szerint 6065 eltűnt személyt vettek nyilvántartásba, közülük 1621 esetben a mai napig nem tudni, hogy mi lett az emberek sorsa.

Családjaik több mint két évtizeddel később sem találtak megnyugvást, életüket továbbra is bizonytalanság hatja át eltűnt hozzátartozójuk sorsa miatt. A Vöröskereszt adatai szerint az 1621 személy közül 568 nem albán nemzetiségű. Veljko Odalovics ugyanakkor arra mutatott rá, a jelenlegi helyzetben a legfontosabb, hogy a politikusoknak sikerült megállapodniuk.

Információink vannak egy tömegsír helyéről, azonban eddig minderről hallgattak, nem kutatták ezeket

– húzta alá az elnök.

A felek egyúttal egy közös bizottság létrehozásáról állapodtak meg, melynek élén az Európai Unió kell hogy álljon, s ebben részt kell hogy vegyenek Belgrád és Pristina képviselői, valamint a nemzetközi Vöröskereszt is, amely egyébként is az eltűnt személyekkel foglalkozó munkacsoportot vezeti – mondta a közmédiának Odalovics. Hozzátette: a kutatás során a családoknak, a hozzátartozóknak is kiemelt szerep jut. „Vucsics elnök Brüsszelben úgy fogalmazott, hogy 24 órára lesz szükségünk a feltételezett tömegsír bejelentésétől addig, amíg a helyszínre érünk. Felhívást intézünk Pristinához, hogy legyenek velünk, s átláthatóan végezzük a kutatást, de ugyanezt kérjük Pristinától fordítva is” – osztotta meg a tömegsír feltárásának részleteit Veljko Odalovics. További könnyítése a kutatásnak, hogy mindkét fél elkötelezte magát, megnyitja az ezekről az esetekről szóló dokumentumait, még azokat is, amelyeket eddig bizalmasan kezeltek.

A két fél által elfogadott nyilatkozat azt is kimondja, hogy teljes hozzáférést biztosít minden fellelhető anyaghoz – beleértve a dokumentumokat, videó- és hangfelvételeket –, amelyek a szerbiai és a koszovói intézmények birtokában vannak. 

A megállapodás részét képezi a Belgrád és Pristina közti kapcsolatok normalizálásának, amelynek végrehajtását az Európai Unió felügyeli. Ez segíti azt, hogy a felek valóban hozzájárulnak az esetek felkutatásához, mert ellenkező esetben negatív következményekkel kell számolniuk az uniós integrációjuk során – értett egyet az üggyel kapcsolatban Bekim Blakaj, a Koszovói Humanitárius Jogi Alap munkatársa és Szonja Biszerko, a Helsinki Emberi Jogi Bizottság szerbiai alapítója. A nyilatkozat ugyan nem említi külön a katonai vagy rendőrségi archívumok megnyitását, de Blakaj szerint erre utalhat a dokumentumban az a rész, amely úgy fogalmaz, hogy a bizalmas iratokat felfedik.

Az eltűntek felkutatása azonban nem most kezdődik ezen a területen. Az eltűnt személyekkel foglalkozó közös munkacsoportot 2004-ben hozták létre az Egyesült Nemzetek Szervezete főtitkára koszovói különleges képviselőjének támogatása mellett.

A koszovói és a szerb kormány illetékes bizottságai az elmúlt években azonban többnyire inkább csak egymást vádolták, a közös munkacsoporton belül pedig nem volt konkrét együttműködés, s a közös kutatás is elmaradt.

Borítókép: Tömegsírt tárnak fel Boszniában 2019. június 6-án (Fotó: AFP/Elvis Barukcic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.