Hamarosan tárgyalóasztalhoz ülhet két rivális hatalom elnöke

Több mint tíz évvel ezelőtt romlott meg Ankara és Damaszkusz között a kapcsolat.

2023. 05. 09. 19:03
null
EDITOR'S NOTE: RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SANA " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS A handout picture released by the Syrian Arab News Agency (SANA) shows Syrian President Bashar al-Assad (R) shaking hands with Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan during a meeting in Aleppo, some 350 kms north of Damascus, on February 6, 2011. AFP PHOTO/HO/SANA (Photo by SANA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még idén tárgyalóasztalhoz ülhet Recep Tayyip Erdogan török elnök szíriai hivatali kollégájával, Bassár el-Aszaddal – közölte Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter egy televíziós interjúban. A két elnök találkozójáról éppen azt megelőzően esett szó, hogy szerdán folytatódnak Moszkvában a török–szíriai–iráni–orosz négyoldalú egyeztetések Damaszkusz és Ankara kapcsolatainak normalizálásáról.

Cavusoglu beszédében hangsúlyozta, a szíriai helyzet rendezése Törökország szempontjából kulcsfontosságú, 2011 óta ugyanis több mint három és fél millióra emelkedett az országban élő szíriai menekültek száma. Az ENSZ adatai szerint 850 ezernél is több szíriai gyermek született az országban.

A külügyminiszter ismertette, a szerdai tárgyaláson további két kérdésről is szót ejtenek majd. Ezek egyike az Iszlám Állam (ISIS), valamint a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) elleni fellépés. Tárgyalnak majd továbbá a felek az arab ország integritásáról is, ugyanis Ankara katonai erővel jelen van az arab országban, hogy harcoljon a Szíriában működő terrorszervezetek ellen.

Az elmúlt hónapokban Bassár el-Aszad egyre inkább igyekezett helyreállítani kapcsolatait a környező országokkal. Múlt hétvégén Gamal Rosdi, az Arab Liga főtitkárának szóvivője bejelentette, a szervezet külügyminiszterei határozatot fogadtak el Szíria újrafelvételéről. A pánarab szervezet 2011-ben függesztette fel az ország tagságát, miután Aszad erőszakkal válaszolt az országban kirobbant tiltakozásokra, aminek következtében a konfliktus polgárháborúvá eszkalálódott. Ám az évek óta tartó bojkott után az arab országok az utóbbi időben hajlandóságot mutatta arra, hogy közelebb kerüljenek Damaszkuszhoz, különösen a február eleji földrengés után. Szíria ismételt felvételét az Arab Ligába elsősorban az Egyesült Arab Emírségek szorgalmazta, mások – például Katar – azonban azt mondták, amíg a polgárháború le nem zárul egy politikai megállapodással, elutasítják a kapcsolatok teljes körű normalizálását.

Az Egyesült Államok szintén elutasítja Szíria visszatérését az Arab Ligába, míg Oroszország örömmel fogadta a fejleményeket az ügyben.

Nem hisszük, hogy Szíria megérdemelné az Arab Ligába való újrafelvételt, és ezt minden partnerünk számára világossá tettük – közölte Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök (balra) és Bassár el-Aszad szíriai államfő (jobbra) kezet fog a szíriai Aleppó városában 2011. február 6-án (Fotó: AFP/SANA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.