III. Károly koronázása után is forronganak a korábbi gyarmatok

Továbbra sem csitul a monarchiaellenes hangulat a Nemzetközösség királyságaiban. III. Károly az Egyesült Királyságon kívül további tizennégy ország uralkodója is, ám nem mindenhol örvendhet nagy népszerűségnek.

2023. 05. 08. 20:39
III. KÁROLY
Tanna Island, 2023. május 7. Az ausztrál közszolgálati telvízió, az ABC videófelvételérõl készített képen Michael Watters vanuatui brit fõbiztos (j) és a helyi törzs tagjai III. Károly brit király portréjával fényképezkednek Vanuatu Tanna-szigetén 2023. május 6-án, III. Károly londoni koronázási ünnepségének napján. A melanéziai szigetország a brit Nemzetközösség tagja. MTI/AP/ABC Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abszurdnak nevezte Saint Vincent és a Grenadine-szigetek miniszterelnöke, hogy országuk államfője még mindig a brit uralkodó. Hozzátette, szeretné, ha ez még az életében megváltozna. Ralph Gonsalves arról is beszélt, Nagy-Britanniának bocsánatot kellene kérnie egykori gyarmatától a múltbeli igazságtalanságok miatt. A kormányfő ugyanakkor úgy véli, III. Károly nyitott a jóvátételről szóló tárgyalásokra.

KAMILLA királyné; III. KÁROLY
III. Károly brit király integet a felesége, Kamilla királyné társaságában a koronázását ünneplő rendezvénysorozaton az angliai Windsorban 2023. május 7-én, a koronázás másnapján. Fotó: Yui Mok

A szombaton megkoronázott brit király a Nemzetközösség 56 országán belül tizennégy állam uralkodói címét is megörökölte édesanyja, II. Erzsébet királynő halálakor. 

A Nemzetközösség az egykori brit gyarmatbirodalomból kialakult államok laza együttműködése.

A nemzetközösségi királyságok közé nyolc olyan karibi ország tartozik, amelyek mind ellenállásukat fejezték ki országuk jelenlegi államformája miatt az elmúlt évben. 

A jelenlegi alkotmányos elrendezés pszichológiailag sérti az embereket. Az országom egy olyan államfőt szeretne, akit saját alkotmányos folyamatainkkal választunk meg

közölte a BBC brit közszolgálati médiumnak Ralph Gonsalves.

Saint Vincent és a Grenadine-szigetek egyébként 2009-ben tartott népszavazást arról, hogy elszakadjanak-e a monarchiától. Akkor a mintegy 104 ezer fős ország 45 százaléka szerette volna saját államfővel helyettesíteni II. Erzsébetet, ám a voksolók kétharmadára lett volna szükség a tervezett intézkedéshez az országban. A karibi államban a többség még mindig nem szeretné, ha bevezetnék a köztársaságot.

A nemzetközösségi királyságok közül jelenleg hat ország, Kanada, Ausztrália, a Bahama-szigetek, Jamaica, a Salamon-szigetek, valamint Antigua és Barbuda döntene úgy, hogy szakít a monarchiával, ha most tartanának erről referendumot.

– derült ki a Lord Ashcroft brit közvélemény-kutató intézet felméréséből.

Legutóbb, 2021 őszén Barbados szakadt el a monarchiától, a karibi ország kikiáltotta a köztársaságot. A térség más országai közül csak Belize az, amelynek nem kellene népszavazást tartania III. Károly államfői leváltásáról, hanem a nemzetgyűlésén keresztül is meghozhatná a döntést.

A Buckingham-palota állásfoglalása szerint egyébként minden ország maga döntheti el, hogy a köztársasági államformát választja-e a jövőben.

 

Borítókép: Az ausztrál közszolgálati televízió, az ABC videófelvételéről készített képen Michael Watters vanuatui brit főbiztos (j) és a helyi törzs tagjai III. Károly brit király portréjával fényképezkednek Vanuatu Tanna-szigetén 2023. május 6-án, III. Károly londoni koronázási ünnepségének napján. A melanéziai szigetország a brit Nemzetközösség tagja (Fotó: MTI/AP/ABC)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.